Halinga vald valis oma uhkused

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu-Jaagupi spordikeskuses täna toimuval iseseisvuspäeva kontsertaktusel kuulutab Halinga vald välja tänavused uhkused, need on Pärnu-Jaagupi gümnaasiumi õpilane Renata Randma ja ajaloolane Aldo Kals.

Renata Randma kohta võib julgelt öelda: elupäästja. Ligi aasta tagasi 2. märtsil hullasid kaks üheksa-aastast kolmanda klassi tüdrukut lumes ja otsustasid mäekünkale onni ehitada, aga seal oli tuletõrje veevõtukoht, millel peal ajahambast puretud kaevukaas. Üks vale samm ja üks tüdruktest, Cäroly, kukkus luugist läbi jääkülma vette. Teine, Renata, jooksis abi kutsuma, kuid täiskasvanuid leidmata hakkas ise kaant servast lahti kangutama, päästes sõbranna.

Juhtunu tekitas läinud talvel palju kõneainet, sest lahtised või mädanenud kaevuluugid olid ja on siiani teema, millele tuleks senisest rohkem tähelepanu pöörata.

Renata tegu tunnustas G4S, andes talle tänudiplomi ja teenetemärgi.

Ajaloolane Aldo Kals on koos kohaliku muinsuskaitseseltsiga korraldanud Pärnu-Jaagupi ümbruse ajaloolistele sündmustele ja isikutele mitmekümne mälestuskivi ja -tahvli paigaldamist, mis on suur ja tänuväärne töö Halinga valla rahvale.

Abituuriumi ajal nägemise lõplikult kaotanud Kals lõpetas Tartu ülikooli ajalooteaduskonna kiitusega, ta on kaitsnud kandidaadi- ja doktoriväitekirja, kasvatanud üles kaks poega. Tema missioon ja elutöö on nägemisvaegurite probleemidega tegelemine, tema kompromissitus on aidanud kaasa Eesti iseseisvuse taastamisele. Ta on üks Eesti biograafia preemia asutajaid ja võtnud oma südameasjaks Eesti rahvuskultuuri fondi juurde biograafika stipendiumi allfondi loomise, mille põhikapitali kogumiseks algatas rahakorjamise.

Halinga valla uhkuse aunimetust antakse 2008. aastast ja see on Eestimaa uhkuse kohalik variant, mille juhtlauseks “Tunnusta inimest, kes on tunnustamist väärt”. Tiitlit kinnitab nimeline meeneplaat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles