Aeg tiksub Pärnu kahjuks, kui gaasi põhja ei vajuta

Kätlin Joala
, TalTechi doktorant, Euroopa Parlamendi nõunik 2015-2021
Copy
Kätlin Joala
Kätlin Joala Foto: Erakogu

Inflatsioon, sõda Ukrainas ja koroonaviiruse jätkuv hooajaline levik on Pärnu elukeskkonna probleemid pingule tõmmanud nagu viiuli keeled. Poognat kätte võttes toovad vaid ­oskajad sealt esile heliseva meloodia. Samuti mõistavad vaid oskajad, et käib võistlus ajaga.

Praegu on aeg, kui peame vaju­tama gaasi põhja. Kuna kaalul on kõik või mitte midagi, on just nüüd Pärnul vaja pikka plaani ja riigi tahet, et vältida kohapealset taandarengut. Toon välja kaks teemat, mis on Pärnu arengu mõttes ühed olulisemad.

Rail Balticu ehitamisega tuleb kiirustada

Rail Baltic on Pärnule elulise tähtsusega projekt, kuna tänu korralikule rongiühendusele saab Pärnust linn, kuhu tulevad inimesed nii 500 000 elanikuga Tallinnast, 600 000 elanikuga Riiast kui ka 1,7 miljoni suurusest Varssavist.

Rongiliiklust on vaja nii siinsetele hotellidele, restoranidele, turismitalu­dele kui elamuskeskustele. Rail Balticu jõudmine linna loob Pärnust tohutute võimaluste piirkonna. Meil on potentsiaali muutuda Põhjamaa Nizzaks, kus on mõnus nautida siinset olemist ja maitseid. Selle üks osa on mugav transpordiühendus. Kuid neile, kes ütlevad: et aga bussiliiklus – buss on ja jääb, kuid buss ei asenda rongi, sest paratamatult on buss ajakulukam transpordivahend ning samuti suurema ökoloogilise jalajäljega, kui seda on rong.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles