24 rinnapiimamüüti Lastearst põrmustab eksiarvamusi

Copy
Kui perre sünnib laps, on noorte vanemate ümber soovitajaid – sealhulgas neid, kelle nõu ei ole küsitud – jalaga segada.
Kui perre sünnib laps, on noorte vanemate ümber soovitajaid – sealhulgas neid, kelle nõu ei ole küsitud – jalaga segada. Foto: Grete-Liisa Sihver

Kui perre sünnib laps, on noorte vanemate ümber soovitajaid – sealhulgas neid, kelle nõu ei ole küsitud – jalaga segada. Ilmselt tahetakse head, aga välja kukub nii nagu ikka. “Vastsündinu peab vett jooma, piim on ju söök” ja “Vaata, et sa teda siis öösel ei imeta, muidu hellitad ära” on vaid mõni näide ajast ja arust soovitustest, millega noored ja niigi ebakindlad emad kokku puutuvad. Sekkutakse, kuhu sekkuda ei maksa, ja vahel tehakse tarbetute kommentaaridega rohkem kurja kui head.

Tallinna lastehaigla pediaat­riakliiniku juhatajal ja imetamisnõustajate koolitajal doktor Reet Raukasel on aastast aastasse samu rinnapiimamüüte kuuldes ja ümber lükates enda sõnutsi tunne, nagu võitleks tuuleveskitega. Siinkirjutaja koondatud eksiarvamustest, mille tekke ja tausta üle arutlesime, kuulis ta esimest korda vaid üht – järgnevatest esimest –, ülejäänud on ringelnud aastaid, kui mitte aastakümneid.

Müüt: 0-veregrupiga beebid ei omasta rinnapiima, neile tuleb anda kitsepiima baasil piimasegu.

See kõlab jaburalt. Aga miks siis piimasegu on omastatav, kui rinnapiim ei ole?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles