Uute piirangutega astuti samm kainema Pärnu poole

Väino Linde
, Pärnu linnavolikogu liige (Reformierakond)
Copy
Politsei arvates on alkoholi liigtarvitamisest tekkinud korrarikkumiste ennetamisel väga tähtis, et see poleks ööpäev läbi kättesaadav.
Politsei arvates on alkoholi liigtarvitamisest tekkinud korrarikkumiste ennetamisel väga tähtis, et see poleks ööpäev läbi kättesaadav. Foto: Kristjan Teedema

No ei ole sellist seadust, mis tagaks igaühele õiguse võtta napsi meie joogikohtades kellaajast hoolimata. Aga ometi kulus linnavolikogul üsna mitu tundi, et omavaheliste raskete vaidluste järel vähendada varajaste hommikutundideni avatud Pärnu meelelahutusasutustes – ööklubides, baarides jne – kohapeal alkoholi tarvitamise aega. Tööpäeviti nelja ja puhkepäevadel kolme tunni võrra ööpäevas.

Avaliku korra rikkumistega on nii nagu prügi või jäätmetega: kui nende tekkimise võimalusi ei piirata, ei vähene midagi. Pärnu politseijuht Üllar Kütt selgitas algul volikogu majanduskomisjonis ja hiljem Pärnu Postimehe veergudel põhjalikult, et alkoholi liigtarvitamisest tekkinud korrarikkumiste ennetamisel on väga tähtis, et see poleks ööpäev läbi kättesaadav. Politsei statistika kohaselt tuleb just südaööst varahommikuni suuremate lõbustusasutustega seotud väljakutseid – konflikte, kaklusi, öörahu rikkumisi – tavapärasest tunduvalt rohkem.

Volikogus oli neidki, kelle arvates alkoholimüügi piirangu seadmisel eirati põhiseadusega kaitstud ettevõtlusvabadust. Kahjuks unustasid niimoodi arvajad, et põhiseaduse paragrahvis 31 on teinegi lause, mis lubab eraldi sätestada ettevõtlusvabaduse kasutamise korra ja tingimused. Riigikohus on öelnud, et need piirangud ja tingimused peavad olema mõistlikud ja lähtuma avalikust huvist ning isikute õiguste ja vabaduste kaitsest. Ei pea olema eriline taibu, et mõista tihedat seost alkoholi kättesaadavuse piiramise ja õigusrikkumiste vähendamise vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles