Eile põles maastik, kustutati ohtlik lõke ja lahendati suitsev traktor

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Maastikupõlengud on kevaditi sagedased ja enamasti põhjustavad neid kulupõletajad.
Maastikupõlengud on kevaditi sagedased ja enamasti põhjustavad neid kulupõletajad. Foto: Arvo Meeks

Tuletõrjujad tegid eile kustutustöödele kolm väljasõitu, millest ühes põles maastik, teises ohtlik lõke ja kolmanda puhul oli tegu traktori rikkest tekkinud olukorraga.

Nimetatud traktori mootoriruum oli hakanud suitsema eile ennelõunasel ajal Tori vallas Muti külas ja päästjad kutsuti kohale, et olukorda lahendada. Päästjad ei pidanud rohkemat ette võtma, kui vaid kastsid potentsiaalse põlengu koha veega üle.

Õhtupoolikul aga põles samuti Tori vallas, aga Kuiaru külas kaks hektarit metsaalust ja avamaastikku, mida päästjad kustutasid üle tunni aja. Päästeamet peab tõenäoliseks, et põleng süttis elektriliinidele kukkunud murdunud puust.

Vaid vähem kui tund aega pärast maastikupõlengu algust said päästjad väljakutse ka Sauga alevikku Pae tänavale, kus oli juba nädalavahetusest tossama jäänud oksahunnik, millest tuulega lendasid sädemed, mis ohustasid ümbrust. “Juhime tähelepanu, et lõkke süütaja peab selle hiljem korralikult kustutama,” ütles päästeameti kommunikatisoonijuht Marek Kiik.

Päästeamet paneb inimestele südamele, et kulupõletamine on Eestis aasta ringi keelatud. Tuld tohib teha vaid tuulevaikse ilmaga ja peab hoolikalt jälgima, et sädemed ei lendaks kergesti süttivale materjalile. Lõkkekohta valides on oluline arvestada, et see jääks hoonetest ja metsast ohutusse kaugusse.

Päästeameti esindaja Silver Kuusik ütles, et selle aasta algusest on päästjaid kutsutud kohale pea 50 lõkke asjus. “Suurelt jaolt on need olnud olukorrad, kus inimesed on avastanud järelevalveta jäänud lõkke ja kutsunud abi. Samuti on olukordi, kus lapsed on omapäi lõket teinud,” ütles Kuusik. Ta lisas, et rohkesti on neidki juhtumeid, kus inimesed on helistanud häirekeskusse ja andnud teada, et lõkkes põletatakse keskkonda saastavat kraami.

Kulupõletamine on karistatav kuni 1200eurose trahviga ja võib juhtuda, et hüvitada tuleb põlenguga tekitatud kahjugi.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles