Pärnu bussipiletite hinnad võivad suvest tõusta

Pärnu Postimees
Copy
Ühistranspordikeskuse hinnangul ei ole mõistlik kütusekulu kasvu katta üksnes avaliku liiniveo toetusega, vaid tõsta tuleks ka sõidupiletite hinda.
Ühistranspordikeskuse hinnangul ei ole mõistlik kütusekulu kasvu katta üksnes avaliku liiniveo toetusega, vaid tõsta tuleks ka sõidupiletite hinda. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Pärnu linnavalitsus nõustus Pärnumaa ühistranspordikeskuse ettepanekuga tõsta juulist linnabussides pileti hinda ja pani volikogule ette langetada turistipileti tunnihind kohalike elanike ostetava tunnipiletiga samale tasemele.

Praegu maksab Pärnumaa elanike tunnipilet euro, päevapilet kolm, viie päeva pilet viis ja 30 päeva pilet kümme eurot. Ettepaneku kohaselt hakkaks tunnipilet maksma 1,50, päevapilet 4,50, viie päeva pilet 7,50 ja 30 päeva pilet 15 eurot.

Väljaspool Pärnumaad elavate inimeste tunnipileti hind on seni kaks eurot. Linnavalitsus tegi ettepaneku langetada see 1.50ni, et kohalike ja turistide hinnad ei erineks. Tunnipiletit bussijuhilt ostes peavad nii kohalikud kui turistid endiselt välja käima kolm eurot.

Linnavalitsus tegi ettepaneku laiendada represseeritute ja tuumakatastroofi tagajärgi kõrvaldama saadetute tasuta sõidu õigust Pärnu linnabussides välismaalase passi omanikele.

Praegused piletihinnad on kehtestatud pea neli aastat tagasi. Võrreldes varem kehtinud hindadega langetati siis näiteks ainult linnaliinidel kehtinud 30 päeva pileti hinda 14,06-lt kümne euroni ja võimaldati selle piletiga sõita kõigil maakonnaliinidelgi, mille keskmine 30 päeva pileti hind oli toona üle 20 euro.

“Seega jääb 15eurose kuupileti hind madalamaks 2018. aasta hinnatasemest, samal ajal inflatsioon on olnud üle 20 protsendi,” selgitas linnavalitsus pressiteate vahendusel.

Viimasel ajal on järsult kallinenud nii diislikütus kui osas linnabussides kasutatav metaangaaski. Ühistranspordikeskuse hinnangul ei ole mõistlik niivõrd suurt kulude kasvu katta üksnes avaliku liiniveo toetusega, vaid tõsta tuleks ka sõidupiletite hinda.

Pärnu abilinnapea Meelis Kuke sõnutsi on aastatel 2018–2022 liiniveo kulud kasvanud ligemale 770 000 euro võrra ja järgmise aasta lõpuks lisandub sellele prognooside kohaselt veel 1,2 miljonit. Piletitulude võimalik kasv küünib 300 000 euroni ehk kuuendikuni puudu jäävast osast. “See kõik tuleb ühel või teisel moel maksumaksja taskust,” lausus Kukk.

Kui volikogu uued piletihinnad heaks kiidab, hakkavad need kehtima 1. juulist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles