Liivi lahe meretuulepark oleks rohepöörde nurgakivi

Margus Vals
, Eesti Energia juhatuse liige
Copy
Praegu on Eestis käimas viis meretuulepargi arendust.
Praegu on Eestis käimas viis meretuulepargi arendust. Foto: Andrus Karnau

Eelmise aasta lõpus ­nägi kogu Euroopa, kuidas mõjutab elektri hinda see, kui tarbimine ületab hooga tootmist ja käivitada tuleb kõige kallima toodanguga fossiilidel põhinevad elektrijaamad. Ühtlasi on aprillipäike näidanud, kuidas odava taastuvenergia turule ­lisandumine toob elektri hinna kiirelt alla.

Päike ja tuul on Eesti jaoks kõige odavamad ja kättesaadavamad suuremas mahus rohelise elektri tootmise viisid. Sellepärast näeb riiklik energia arengukava ette, et taastuvenergiale üleminek põhineb tuulel ja päikesel. Seejuures peaks tuulest elektri toot­mine juba lähiaastatel neli korda ­kasvama. Kui eratootjate väiksema võimsusega päikeseparke lisandub elektrisüsteemi hoogsalt, siis suurema toodangu ja mõjuga tuuleparke pole Eestisse ehitatud.

Praegu on taastuvenergia vajadus inimestel kindlasti rohkem meelel kui aasta tagasi. Elektri hind on teinud selgeks, et fossiilidel põhinev elekter on kallis; Ukraina sõda on näidanud energiajulgeoleku tähtsust. Seda sugugi mitte ainult Eestis, vaid kogu Euroopas ja Euroopa Liidu tasemelgi, kust algavad ka meile olulised regulatsioonid ja rohepööret soodustavad mehhanismid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles