Indrek Aija: Ärge visake vanu fotosid tulle või prügimäele!

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Indrek Aija põhitähelepanu Pärnu muuseumis läheb fotokogule. 
Indrek Aija põhitähelepanu Pärnu muuseumis läheb fotokogule. Foto: Urmas Luik

Tartus tudengiperes ilmale tulnud Indrek Aija nimetab ennast põliseks pärnakaks. Sünnilinna sattus ta alles 18aastaselt, kui alma mater’isse eksameid tegi ja seejärel auga teklit kandis. Aga tudengielust kihav Emajõe-äärne linn oma kausikujulise südame ja tudengielust kihava argieluga kippus tüütama ning kandis tagasi mereäärsesse kodulinna.

Nüüd, 20 aastat hiljem, on Pärnu muuseumi kunsti- ja fotokogu hoidja Indrek Aija missioon Pärnu kui kunsti- ja kultuuripealinna maine kujundamine. Ülevaade tema juhitud loomingulistest projektidest, kujundatud näitustest, raamatutest ja salvestistest ning kunstniku ja fotograafina ühisnäitustel osalemisest kõneleb mitmekülgsest loomeinimesest, kes paraku jääb esile toomata. Kirjutati ju tema kui Pärnumaa aastate tegutseja 2021 laureaadi esildises, et ta “ei trügi ega poe, vaid teeb kõike puhtast entusiasmist, fännates oma kodulinna, jäädes tagasihoidlikult tagaplaanile”. Tema panust märkas ka kultuurkapitali Pärnumaa ekspertgrupp, väärtustades tehtut aunimetusega “Pärnumaa kultuuripärl 2021”.

Ajalehejuttu vestsime kultuuripärli kui Pärnu fotograafia ajaloo väärtustajaga Rüütli ja Nikolai tänava nurgal salongilikus Pildikojas, mis tähistab tänavu fotoateljeena 100. aastapäeva. Päikeselisel ootamatult soojal kevadpäeval on välisuks pärani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles