Tori kool jagas Juta Musta stipendiumi

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti iseseisvuspäeva aktus Tori põhikoolis: Juta Musta nimelise stipendiumi laureaadid Tanel Kask, Siret Jõgiste, Karol Kaldoja, Aksel Borkvel, juhendaja Kaja Maripuu, direktor Pille Usin ja riigikogu liige Kadri Simson.
Eesti iseseisvuspäeva aktus Tori põhikoolis: Juta Musta nimelise stipendiumi laureaadid Tanel Kask, Siret Jõgiste, Karol Kaldoja, Aksel Borkvel, juhendaja Kaja Maripuu, direktor Pille Usin ja riigikogu liige Kadri Simson. Foto: Erakogu

Tori põhikool tähistas Eesti Vabariigi 94. aastapäeva nii aktuse kui uurimiskonverentsiga ja andis parimatele üle Juta Musta nimelise stipendiumi.

Kooli direktori Pille Usina sõnade kohaselt algasid uurimiskonverentsi ettevalmistused varakult, sest kõigil 7. ja 9. klassi õpilastel valmisid juba jaanuaris põhjalikud tööd. Seitsmendikud koostasid õpetaja Kaja Maripuu juhendamisel looduslooalased tööd ja üheksandikud tegid uurimusi lähiajaloost, neid juhendas Tiit Tammela.

Nii võis konverentsil loodusteemaliste ettekannete kõrval kuulda ülevaateid Moskva olümpiamängudest 1980, metsavendadest, küüditamisest, Teisest maailmasõjast, Afganistani sõjast, tarbekaupade puudusest Eesti NSVs, Estonia hukust, Taali mõisast, Balti ketist, rahavahetusest Tori vallas, pronksiööst, Balti ketist, Tsernobõli katastroofist, suurest põgenemisest Eestist 1944. aastal.
 
„Enne konverentsi anti oma esitlusele veel viimast lihvi ja harjutati mikrofoni kõne pidamise kunsti. Pinge oli suur, sest parimale oli välja pandud Juta Musta nimeline stipendium,“ kirjeldas Usin.

Uurimistööde hindamiskomisjon otsustas jagada Juta Musta nimelise stipendiumi (240 eurot) võrdselt 7. klassi õpilaste vahel. Selle pälvisid Tanel Kask (uurimistöö „Astelpaju“),  Siret Jõgiste („Kirsipuu“), Karol Kaldoja („Karusmari“) ja Aksel Borkvel („Vaarikas“). 9. klassi õpilase  Ivo Leesari tööd „Moskva olümpiamängud 1980“  tunnustati kooli mälestusesemega. Stipendiumi andis üle Kadri Simson.

Kodu-uurimisele Tori koolis pani aastakümneid tagasi aluse Juta Must, kes on sündinud ja kogu elu elanud ning töötanud Toris. Juta Musta nimelisele stipendiumifondile panid aluse tema poeg, ajaloolane ja poliitik Aadu Must, ning lapselaps, riigikogu liige Kadri Simson.

Eelmisel aastal määrati stipendium Miina Aropile. Tema juhendaja oli Heli Mitt, keda võib eduka kodulooalase töö eest pidada Juta Musta mantlipärijaks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles