Algab jutuvestmisfestival: Lehekuu toob Ööbikuööd

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Piret Päär vestab laste ja täiskasvanutega juttu
Piret Päär vestab laste ja täiskasvanutega juttu Foto: Urmas Luik

Homsest laupäevani aetakse nii laste kui täiskasvanutega juttu ja vestetakse lugusid Pärnumaa raamatukogudes, lasteaedades, koolides, muuseumides ja rahvamajades, et see nii vajalik oskus kiirustavas maailmas ei ununeks.

Eesti rahvakultuuri keskuse jutuvestmisfestival Ööbikuööd toimub juba teist korda ja seekord on algatusega kaasa tulnud kümme maakonda.

Tänavu on rõhk pandud just koolinoortele ja päris pisikestele, kes veel lasteaias käivad. Nii luuakse jutupesad Häädemeeste ja Pärnu Mai lasteaias, Uulu, Võiste, Paikuse, Sindi ja Tori raamatukogus ja Seljametsa muuseumis.

Pärnu Ülejõe, Jõõpre ja Audru koolis, Uulu põhikoolis, Tahkuranna lasteaias-algkoolis näeb ja kuuleb teatri Oma Lava jutuvestmisetendust “Pikk tige vanaeit”. Lindi lasteaias-algkoolis vestavad õpetajad ja mudilased Lindi linnulugusid ja Tõstamaa keskkoolis laulavad õpetajad-õpilased regilaule ja vestavad lugusid Tõstamaa mõisast.

Lasteaia- ja koolielu jutuvestmisega rikastamise kõrval on mõeldud suhtlusnäljas üksikutele inimestele ja peredelegi.

Pärnu muuseum avab reede pärastlõunal suure jutupesa, kus lugusid räägitakse viis tundi ühtejärge. Igal täistunnil alustatakse seal jutukontserdiga eri teemadel nagu linnulood, kaotatud ja leitud, kohalood, tugev naine ja vägev mees, tark ja rumal.

Seljametsa rahvamajas tuleb meeleolukas päev laupäeval, mil seal astuvad üles kaks Pärnumaa harrastusteatrit: näeb Häädemeeste Huviteatri etendust “Minu emaema olli minu meal seda rääkinu ...” ja Seljametsa külateatri etendust “Rahaaugu lood”.

Miks pärimuslike lugude, muusika ja maagilise miljööga Ööbikuööd ellu kutsuti?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles