ARVUSTUS ⟩ Film legendaarsest Pärnu ärimehest tekitab võrreldamatu häbitunde (1)

Tiiu Leis
, Maa Elu kaasautor
Copy
Elmar Lepp poseerib Pärnu südalinnas ilusalongi ees Excaliburiga. Oi aegu ammuseid, just siia tahtis ta ehitada oma pilvelõhkuja. Nüüd teatakse seda Martensi maja asukohana.
Elmar Lepp poseerib Pärnu südalinnas ilusalongi ees Excaliburiga. Oi aegu ammuseid, just siia tahtis ta ehitada oma pilvelõhkuja. Nüüd teatakse seda Martensi maja asukohana. Foto: Erakogu

Rõõmurohkel rahvusvahelisel naistepäeval sündinud Elmar Lepa elust jutustav dokk “Esimene kapitalist” on pisarateni liigutav lugu emast ja ärist, Pärnu kadunud pojast, karismaatilisest ärimehest, kellest valminud katkendlik ja õõnsaks võttev üllitis tekitab vaatajas millegagi võrreldamatu häbitunde.

Uskumatute lugudega pikitud linateos on nagu rabe tudengi(t)öö, mida segab lakkamatu telefonipirin, kuid leidub ka s(h)elgusemomente. Selguse mõttes oleks subtiitritestki kasu olnud. Film meenutab Tambet Tuisu juhitud telesaate “8 mm elu” arendust, mis “avab inimeste kodused filmiarhiivid ja vahendab vaatajale põnevaid ning tõhusaid kaadreid meie endisest elust ja ajaloost”, Lepa-filmi režissöör-monteerija on siiski debütant Andrus Tuisk.

Vaataja oleks nagu sattunud Neptuniga Langevate Lehtede regatile tormisel Pärnu lahel, kus kogemusteta junga võib vabalt poomiga pähe saada ja üle parda lennata ajal, mil selle jõulised madrused ilmast hoolimata, võtmaks purjepaadist maksimum,  vinnavad masti spinnakeri ja pritsivad kaasvõistlejatele ahtrivett.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles