Sadama sangar Artur Konontšuk naudib kossukarjääri kõrgpunkti: See on mu elu üks meeldejäävamaid hetki üldse

Märt Pilme
, reporter
Copy
Artur Konontšuk oli viimases kahes mängus üleplatsimees, kui kõmmutas 21 ja 22 silma.
Artur Konontšuk oli viimases kahes mängus üleplatsimees, kui kõmmutas 21 ja 22 silma. Foto: Mihkel Maripuu

Pärnu Sadama triumfis BC Kalev/Cramo üle tuleb kummardada kogu suvepealinna ees – treenerite, mängijate, taustajõudude, fännide ees. Kukkunuks kas või üks komponent ära, võinuks finaaliretsept ja hiilgav tagasitulek lörri minna. Siiski kerkis viimastes lahingutes eredalt esile Pärnu oma poiss, äsja 22aastaseks saanud Artur Konontšuk.

Ehkki kahemeetrise ääremängija valusas viskekäes ei kahelnud varemgi keegi, tõestas Konontšuk, et ta on ka suurte mängude mees. Röökigu seljataga 800pealine kodupublik või olgu võõral väljakul 1023 kaasaelajat – snaipri pähe nad ei pugenud. Selg vastu seina, küpsetas Konontšuk oma leivakaid ehk kaugviskeid isukalt ja näitas kaare tagant hiilgavat protsenti 61 (11/18). Kalevi üks mõrvaritest oli viimases kahes lahingus üleplatsimees, kui tõi vastavalt 22 ja 21 silma.

Tunnike pärast kalevlaste seljatamist oli pärnakate trumpäss endiselt üliemotsionaalne ja sõnade rittaseadmine võttis aega.

Artur Konontšuk.
Artur Konontšuk. Foto: Mihkel Maripuu

“See on minu karjääri tipphetk! Võib-olla kõige meeldejäävamaid hetki üldse elus. Need emotsioonid …” ei leidnud viskekahur sõnu ja tunnistas, et temal koitsid finaalimõtted peas juba palju varem kui viimasel veerandajal 16punktilises eduseisus. “Peale neljandat mängu ei suutnud ma magama jäädagi: juba öösel oli kananahk peal ja uskusin, et võtame selle ära. Enne mängu kõhus keeras ja väike pabin oli sees: nägin seda rahvamassi, täis saali. Karukoopas niimoodi viiendat matši Cramo vastu mängida … Kõva! Külmavärinad olid kogu aeg peal!”

Skoorikuninga sõnutsi pani viiendas lahingus võidule aluse distsiplineeritud kaitsemäng. “Rünnakul sööt liikus, keegi ei isetsenud ega hoidnud palli liiga kaua enda käes,” lisas ta.

Kuidas enda viimast kaht mängu hindate? “Võib täitsa rahule jääda, soliidsed esitused,” jäi 22aastane pallur tagasihoidlikuks ja tänas peatreener Heiko Rannulat. “Tema andis mulle palju minuteid, pidin lihtsalt võimaluse ära kasutama. Teen teistele ruumi ja kui pall minuni jõuab, laen peale. Vanus on kõigest number ja tuleb välja, et närvi mul jagub. Mind usaldati ja tõestasin, et olen valmis sel tasemel mängima.”

Artur Konontšuk.
Artur Konontšuk. Foto: Mihkel Maripuu

Konontšuki viimased aastad pole olnud mingi meelakkumine. Eelmised kaks hooaega pallis ta USAs Southern Mississippi ülikoolis, ent põlvehäda viis üliõpilase viimaks operatsioonilauale. Jänkid lubasid eestlase selleks hooajaks kodumaale “jalgu alla saama” ja mängima, ent vigastused ei jätnud ääremängijat Pärnuski. Märtsi alguses treeningul saadud trauma tabas seekord teist põlve ja istutas noormehe kaheks ja pooleks kuuks pingile. 

“Mul oli tänavu juba hea hoos sees, aga siis tuli põlvekedra nihestus. Täpselt sama, mis varem oli teisel ja mille pärast ma üldse Pärnusse tulin. Tekkis juba karjääri allakäigu tunne – mul pole sellist hooaega olnudki, kus täiesti terveks jääks,” nentis Konontšuk, kes jäi enne viimast põlvehäda silma ka Eesti koondise peatreenerile Jukka Toijalale, kes valis pärnaka MM-valikmängudeks 20 kandidaadi hulka. “Vigastuste puhul ongi kõige raskem vaimne pool: suutsin niimoodi tagasi tulla, et ma midagi ei kardaks ega tagasi hoiaks. Praegu valu pole, adrenaliin möllab. Eks homme ole näha, kas saan voodist püsti.”

Artur Konontšuk.
Artur Konontšuk. Foto: Mihkel Maripuu

Sadam tõmbas Cramo karikamõtetele kriipsu peale kahes sarjas ja seerias. Kümne mängu kokkuvõttes jäädi peale 6:4. “Seisu järgi võib öelda, et olime neist parem sats,” tunnistas Konontšuk.

Tartu vastu hakatakse madistama juba reedel suvepealinnas. Seal on peale Eesti meistritiitli mängus ka meistrite liiga eurosarja eelringi koht. “Tartu tõestas TalTechi vastu, et neil on hea hoog sees – me ei tohi end nüüd lõdvaks lasta!” rõhutas viskekahur. “Anname endast kõik, et Tartu kotti pista ja ajalooline kuld Pärnusse tuua!”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles