Video ⟩ Lauri Õunapuu: Paberi pealt laulmine ei paku mingit mõnu

Copy
Pärimusmuusika koguja Lauri Õunapuu ei oska öelda, kui palju laule ja lugusid ta teab.
Pärimusmuusika koguja Lauri Õunapuu ei oska öelda, kui palju laule ja lugusid ta teab. Foto: Urmas Luik

Kui ühte tuppa satuvad torupill, kannel, karmoška ja Lauri Õunapuu, võib olla üsna kindel: varsti kamber kajab ning pärimuskultuuri kandja, pilli- ja laulumees puistab kuulajale lugusid nii varrukast kui kõikidest kättesaadavatest instrumentidest.

Pärnu Jannseni uulitsasse Koidula muuseumi järjekordsele kirjanduslikule kolmapäevale kogunenud ei pidanud pettuma: Õunapuu arutles rahvapärimuse kogumise võlu ja valu üle, tõmbas kaasa võetud pillidele hääle sisse ning võttis üles ja kutsus kambrisolijaid kaasa laulma rohkem ja vähem tuntud rahvalaule.

Kui palju laule ta teab, ei oska Õunapuu öelda. “Kui mõnda pole kümme aastat laulnud, ei tule kohe meelde,” seletas ta, aga lisas muigega, et on võtnud endale eesmärgi ära õppida kõik Eesti rahvalaulud.

Pärimuse koguja ja selle mõtestaja arvates on rahvalauludel see hea omadus, et paljud neist on kordamisega ja kui üks teab üht, teine teist ja kolmas kolmandat, saab koosviibimise mõnusalt sisustatud. “Paberi pealt ei taha laulda, see ei paku mingit mõnu. Laul peab ikka peas olema,” märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles