Pille Ruul: Naised näevad koostööd

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pille Ruul.
Pille Ruul. Foto: Urmas Luik

Pille Ruul, EENA president

Pärnus toimus Eesti ettevõtlike naiste assotsiatsiooni (EENA) ehk BPW-Estonia volikogu, millel Pärnu klubi võeti taas organisatsiooni täieõiguslikuks liikmeks. Volikogus osalenud arutasid üritusi, naiste ja meeste palgaerinevusele suunatud hoogtegevust.

Eestis on kahe nimega heal lapsel sadakond liiget ja klubid Tallinnas, Tartus, Rakveres, Pärnus, Rannamõisas ning ettevõtlusklubi. BPW ehk Federation of Business and Professional Women loodi 1930 Genfis, see on nõuandev organisatsioon ÜROs ja Euroopa Nõukogus ja liikmeid 108 riigis.

Milliste küsimustega tegeleb eestlastele suupärase lühendiga EENA?

Tahame paista ühiskonnas välja, saada rohkem naisi poliitikasse, otsustamisprotsesside juurde, juhtivatele positsioonidele. Üks küsimusi, millega tegeleme, on naiste ja meeste palgalõhe vähendamine, sest arvandmetele tuginedes teenivad naised meestega võrreldes sama töö eest keskmiselt kolmandiku vähem.

Sellest tuleneb teie ettevõtmine, palgalõhele viitav “tilliga ja tillita”?

Ühel teemaüritusel pakkusime lõhesaiu maitserohelise tilliga ja tillita, see tõi osalejatele muige suule, pannes seejuures inimesi mõtlema palgalõhe kui indikaatori üle, mis näitab, et ühiskonnas on midagi tasakaalust väljas. Valdavalt töötavad naised sotsiaal-, haridus- ja meditsiinivaldkonnas, mis on suhteliselt madalalt tasustatud.

Suur erinevus on meeste ja naiste positsioonide vahel, valdavalt on juhtivatel kohtadel mehed. Samal ajal on Eestis naiste tööhõive üks Euroopa kõrgemaid, pere, laste ja kodu kõrvalt teevad nad karjääri või on valmis vastu võtma mis tahes töö.

Aga palgalõhe on ka meeste probleem, kes kannavad vastutust pere elujärje eest. Eestis on sügavalt juurdunud naiste ja meeste rollide jaotus ning meeste kvalitatiivse elu iga on üks madalamaid Euroopas.

Kuidas EENA saab olukorda muuta?

Muutused saavad alguse teadlikkuse tõusmisest. EENA võimuses on probleemile, näiteks palgavahe, tähelepanu juhtida ning panna inimesi mõtlema ja arutama seostuvate teemade, põhjuste ja tagajärgede üle. Saame julgustada, innustada ja toetada naisi uskuma endasse ning küsima väärilist palka, mõjutada otsustajaid probleemidega tegelema.

Sel aastal tahame välja tuua levinud hoiakuid ja soolisi mõttemalle – kas need aitavad meil tulevikuski toime tulla ja õnnelikud olla. Praegune palk mõjutab elukvaliteeti tulevikus, sest on määrav hüvitiste ja pensionide arvestamisel.

Volikogus kohtusite Pärnu aasta naisega 2011, Tartu ülikooli Pärnu kolledži õppejõu Heli Toomaniga. Aga teiegi valite oma aasta naist.

Aasta naise valimine on meie tava ja selline tunnustamine annab jõudu teistele, et nad julgeksid oma mõtteid ja unistusi ellu viia. EENA aasta naine 2011 on Tea Varrak, kes rahandusministeeriumi kantslerina juhtis eurole üleminekut.

Mul on hea meel, et linnadki valivad oma aasta naist ja et selle juures on otsustav sõna EENA kohalikul esindajal, Pärnus siis president Irina Talvistel.

Eestis on mitu rahvusvahelise sidususega naisteorganisatsiooni. Kuidas ühendadada mõttejõud?

Koostöö on vajalik. Oleme astunud teadlikke samme koostöö ja ühisplatvormi rajamiseks nii Eestis tegutsevate rahvusvaheliste kui kohalike organisatsioonidega, mis võiksid rohkem koostööprojekte ellu kutsuda. Selleks, et elu oleks väärtuslikum, õnnelikum ja ühiskonnas oleks parem tasakaal, on vaja naiste ja meeste koostööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles