PPA lõpetab ajutise piirikontrolli Eesti-Läti piiril

Karl Hütt
, reporter
Copy
Eesti-Läti piir.
Eesti-Läti piir. Foto: Mailiis Ollino

Kuna Ukraina sõjapõgenike hulk on märgatavalt vähenenud ja rändekanalid muutunud, lõpetab politsei -ja piirivalveamet (PPA) homsest ajutise piirikontrolli Eesti-Läti piiril. Sisepiiri lähedal jätkub pisteline kontroll.

Eesti taastas ajutise piirikontrolli sisepiiril tänavu märtsi alguses, sest toona jõudis läbi Läti Eestisse iga päev ligemale 1000 Ukraina sõjapõgenikku, keda PPA töötajad abistasid ja juhendasid. Tippajal tuli Lätist meile umbkaudu 2000 põgenikku päevas.

See, et taastasime oma regiooni ainsa riigina sisepiiril kontrolli, andis meile palju parema ülevaate selle kohta, kui palju sõjapõgenikke meie riiki saabub ja seda läbib.

Kaido Kõplas, Lääne prefekt.

Praeguseks on Lätist saabuvate põgenike arv tuntavalt vähenenud ja rändekanalid teisenenud: enamik pagulasi jõuab Eestisse Venemaalt, kuna sõjategevus käib Ukrainas peamiselt riigi idaosas. Viimastel päevadel on siia jõudnud Venemaalt keskmiselt 350 põgenikku päevas, samal ajal Lätist ligemale 100. Neist umbes pool läbib meie riigi sooviga siit edasi sõita. 

“See, et taastasime oma regiooni ainsa riigina sisepiiril kontrolli, andis meile palju parema ülevaate selle kohta, kui palju sõjapõgenikke meie riiki saabub ja seda läbib,” rääkis Lääne prefekt Kaido Kõplas. “Praegu, kui siitkaudu tuleb põgenikke võrdlemisi vähe, on meil mõistlikum jätkata pistelise kontrolliga piiri lähedal, see aitab meil jätkuvalt omada ülevaadet rändetrendide kohta.”

Piirikontrolli taastamisest alates on politseinikud Eesti-Läti piiril suhelnud üle 38 000 Ukraina sõjapõgenikuga.

PPA lõpetab ajutise piirikontrolli, tuginedes tänasele valitsuse määrusele, mille kehtestamise ettepaneku tegi siseminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles