Metsatööstuse ja RMK lobi võit (1)

Tõnis Mölder
, endine keskkonnaminister (Keskerakond)
Copy
Poleemikat on tekitanud keskkonnaministri Erki Savisaare otsus loobuda selleks aastaks plaanitud RMK uuendusraiete pindala täiendavast vähendamisest ja taastada raiemahud algselt plaanitud tasemele.
Poleemikat on tekitanud keskkonnaministri Erki Savisaare otsus loobuda selleks aastaks plaanitud RMK uuendusraiete pindala täiendavast vähendamisest ja taastada raiemahud algselt plaanitud tasemele. Foto: Sander Ilvest

Pean tunnistama, et minu jaoks oli keskkonnaministri otsus selge pettumus. (Keskkonnaminister Erki Savisaar otsustas üleeile energiajulgeoleku tagamiseks ja sektori tööhõive säilitamiseks loobuda selleks aastaks plaanitud RMK uuendusraiete pindala täiendavast vähendamisest ja taastada raiemahud algselt plaanitud tasemele, toim.)

Ma ei oska leida ühtki adekvaatset selgitust ega põhjendust raiemahu suurendamiseks nüüdses olukorras. Demokraatlik riik, ja seaduse järgi on ministril alati õigus seda teha, nii et ma ei heida midagi kellelegi isiklikult ette. See on poliitiline valik, kas seista keskkonna ja looduse eest või joosta töösturite sabas.

Otsusega suurendada raiemahtusid Eesti riigimetsades langeb raiesurve just enim kodulähedastele seene- ja marjametsadele ehk KAH-aladele (kõrgendatud avaliku huviga ala, toim), kus ühiskonna valukohad, emotsioonid ja probleemid on suurimad. Metsi on vaja majandada, aga on kohti, kus seda tohib teha vaid kogukonda kaasates ja kuulates.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles