Elu maal ⟩ Pealinna lähistelt Saunametsa talu pidama ja teatrit tegema

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Ponid maiustavad perenaise pakutud leivapalukestega.
Ponid maiustavad perenaise pakutud leivapalukestega. Foto: Urmas Luik

Saarde vallas paarikümne elanikuga Saunametsa külas Kargojal esietendub juuni esimesel laupäeval Janno Puusepa “Asemikud” ja näitlejatena astuvad publiku ette pererahvas Eha ja Aivar Mäekivi, nende kõrval hobinäitlejad Sigaste külast.

Suurtest teedest kaugel metsade keskel on Kargoja talu näide maaelu mitmekesisusest ja pealinna külje alt üle 3000 elanikuga Kohila alevist kuus aastat tagasi Pärnumaale asunud Mäekivi pere ettevõtlikkusest. Julgusest hakata pidama loomi ja kasvatama maitsetaimi ning köögivilja, millega õmblejaks õppinud, hiljem kondiirina töötanud Eha Mäekivi ja kaugsõidujuhina leiba teeninud Aivar Mäekivi varem tegelnud ei olnud ning õpivad iga päev oma kogemustest.

“Kui siia tulime, ei paistnud kuuskede tagant tee välja, tiigi ümbrus oli võssa kasvanud,” räägib Eha Mäekivi keset stiilset lilledest kirendavat õue, üle mille lendlevad rahvuslinnud suitsupääsukesed oma midli-madli-kudli-kadli kädistava lauluga.

Suguvõsauurijate meelisportaali Geni järgi teab naine, et tema vaarvanaisa Jaan Talts oli pärit samast Kilingi mõisapiirkonda jäänud külast, kuhu ta mitu põlve hiljem elama asus. Hoolimata sellest, et e-riik toimib siin valikuliselt, internet on üliaeglane ning mobiililevi valikuline, ehk siis tuleb teada, millises maja- või aianurgas saad telefoniga ühenduse või saadakse sind kätte. Ja tugeva tuulega kaob vool, kõige pikemalt on talu olnud elektrita kolm ööpäeva ja siis hakkasid talvevarud sügavkülmikus hukka minema. Seepärast on mõttes päikesepaneelide paigaldamine, oma energiavaru loomine, et elu püsiks rütmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles