Rohelised mehikesed Krimmis sünnitasid suvelavastuse Hirmus-Antsust

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Pikavere ehk Soontaga vanas vallamajas on käimas suvelavastuse "Ai, velled ...” proovid. Pildil Janek Joost (Ants) ja Laura Lind (Vilma).
Pikavere ehk Soontaga vanas vallamajas on käimas suvelavastuse "Ai, velled ...” proovid. Pildil Janek Joost (Ants) ja Laura Lind (Vilma). Foto: Mailiis Ollino

Samal mai nädalavahetusel, kui kohalikust legendaarsest metsavennast Hirmus-Antsust rääkiva suvelavastuse “Ai, velled ...” näitetrupp linnast proovidega ajaloolisse sündmuspaika Pikavere (Soontaga) vanasse vallamajja kolis, hakkas juhtuma kummalisi asju.

Samalt Mihkli kalmistult, kus on metsavendade ühishaud ja kuhu Kaitseliidu Pärnumaa maleva algatusel on püstitatud Hirmus-Antsu ehk Ants Kaljuranna mälestuskivi, haihtus salapäraselt sinna 1960. aastatel püstitatud punamonument. Kalmistuvaht ei näinud kedagi seda sisse vehkimas kuid oletas, et selleks läks tarvis traktorit.

Näiteseltskond ruttas Lääneranna vallavanemale seepeale kinnitama, et “ausõna, meie ei teinud”.

Elevust sünnitas see mõistagi rohkelt. Hakka tõesti või arvama, et Ants on kohal ... Et paljude tõestisündinud ja ka väljamõeldud kangelaslugude peategelane on visanud taas järjekordse julge vembu.

“Mulle rääkis üks vanem naine, ta ei olnud ise küll kohal, aga teadis täpselt, et see (monument, A.J.) oli ISE vajunud maa sisse,” lausub keegi näitlejatest, kui vallamaja õue peal juunis publiku ette jõudvast suvelavastusest räägime.

Sellesamas kohas, kus Ants arestikambrist oma armsamat Vilma Vinterit ja hiljem tuttavaid mehi ära päästmas käis, nii et ülakorrusel olnud sõdurid seepeale eriti paukugi ei julgenud teha, on etenduste ajal näitlejate riietusruum. Olgu öeldud, et vanal vallamajal on ülipaksud müürid, nii et kevadsoegi sinna hästi sisse ei pääse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles