Teet Roosaar ⟩ Pärnu keskranna vee kvaliteet on hea (2)

Teet Roosaar
, Pärnu linnavalitsuse meedianõunik
Copy
Suplejale oli Pärnu keskranna vesi must nelja suve jooksul vaid kolmel korral.
Suplejale oli Pärnu keskranna vesi must nelja suve jooksul vaid kolmel korral. Foto: Mailiis Ollino

Kui Pärnumaa rannad, kust veeproove võetakse, pingeritta seada, on Pärnu keskrand suplusvee kvaliteedi poolest Valgeranna järel teisel kohal. Eespool näiteks Kabli rannast, mille vee kvaliteedi on riiklik järelevalveorgan hinnanud piisavaks.

Pärnu keskranna suplusvee kvaliteet oli terviseameti andmetel 2021. aastal hea, aastatel 2016–2020 koguni väga hea. 

Sellest hoolimata võis 1. juuni Pärnu Postimehest lugeda, et Pärnu keskranna vee kvaliteediga on olnud mitmel aastal probleeme ja linnavalitsus ei olevat sinilipu rahvusvahelisele komiteele isegi taotlust saatnud. (Vt “Suvepealinn jääb siniliputa”, PP 1.06.) Viimane on valeväide: Pärnu taotluse rahvusvahelisele komiteele jättis saatmata sinilipu riiklik komisjon, mitte omavalitsus, mis selle nõuetekohaselt riiklikule komisjonile saatis.

Miks siis ikkagi ei vasta Pärnu keskranna veenäidud sinilipu kriteeriumidele? Põhjus on erinevas hindamismetoodikas, sinilipu andmise puhul arvestatakse viimase nelja aasta (2018–2021) näitajaid. Peale selle on kolibakterite norm Eesti-sisesest normist veidi karmim kui sinilipu puhul. Sooleenterokokkide norm on mõlemal sama.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles