TASKUHÄÄLING ⟩ Roheprofessor Antti Roose: Sajandi keskpaigaks kahekordistub kuumade päevade arv

Sirle Matt
, reporter
Copy
Meil tunda andvatest kliimamuutustest ja Pärnu kliimakavast rääkisid TÜ Pärnu kolledži roheprofessor Antti Roose (keskel) ning ajakirjanikud Raido Keskküla ja Sirle Matt.
Meil tunda andvatest kliimamuutustest ja Pärnu kliimakavast rääkisid TÜ Pärnu kolledži roheprofessor Antti Roose (keskel) ning ajakirjanikud Raido Keskküla ja Sirle Matt. Foto: Pärnu Postimees
  • Kliimamuutus annab suvepealinnas juba nüüd tunda
  • Linnaruumis, kus on palju tumedaid suuri pindasid, tekib kuumasaarte efekt
  • Tormid võivad sageneda

Käsi püsti, kes ei saanud eelmisel suvel palavuse tõttu mitu nädalat jutti magada! Aga kes on tundnud, et Pärnu südalinnas on hulga kuumem kui äärelinnas koduaias keset rohelust? Põhjus peitub kuumasaarte efektis.

Tuleb välja, et aastail 1961–1990 oli siin üle 25kraadiseid suvepäevi 13. Perioodil 1991–2020 aga juba 21. Muutus on olnud kiire. Pärnu kliimakava koostaja, Tartu ülikooli Pärnu kolledži roheprofessori Antti Roose sõnutsi võib sajandi keskpaigaks selliste päevade arv kahekordistuda. Peale palavuse kasvab kliimamuutuse mõjul tõenäoliselt üleujutuste ja tormide oht.

Mis meie teha saame, et riskid ei täide ei läheks? Hulga tegevust, kuidas keskkonnasõbralikult elada ja toimetada, on kirja pandud valmivasse Pärnu kliimakavasse. Planeedi päästmine algabki Roose väitel väikestest sammudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles