Sulev Alajõe Kuidas linnavalitsus väärtustab lapsi?

Sulev Alajõe
, Eesti 200
Copy
Lasteaia kohatasu tõus tabab nii Pärnu keskuslinna kui osavaldade väikelaste vanemaid.
Lasteaia kohatasu tõus tabab nii Pärnu keskuslinna kui osavaldade väikelaste vanemaid. Foto: Elmo Riig

Lapsed on ülim, kelle pärast iga omavalitsus pingutama peab. Iga kulutus, mis on mõeldud lapse arengu heaks, eriti haridussüsteemis, on õigustatud ja kindlustab nii laste kui linna tulevikku. Praeguses olukorras on oluline, et kooliküpsus tekiks laialdaselt ja alusharidust omandada oleks võimalik kõigil lastel.

Ei ole põhimõttelist vahet kuue- ja seitsmeaastase õpingutel, mistõttu ei ole põhjendatud nooremate märksa suuremalt tasustamine ainuüksi seetõttu, et õpitakse lasteaias, mitte koolis. Nii ei väärtusta Pärnu lastega peresid, ei hoia neid siin ega meelita siia.

Eesti 200 on otsustavalt vastu linnavalitsuse kavale tõsta lasteaia tasusid. (Vt ka Sirle Matt, "Pärnu tahab tõsta lasteaiakoha tasu".) Sihipärane tugi, et kasvada ja õppida pedagoogide juhendamisel, on tähtsam mis tahes universaalsest lastetoetusest, mis ei pruugi lapseni jõuda.

Mitmes Lääne-Euroopa riigis algab õpikohustus juba kolme- kuni viieaastaselt ja meil võrdub see lasteaia viimaste aastate alushariduse õppekava läbimisega. Euroopas on levinud praktika, et õpikohustuse täitmine on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles