Muusikud täidavad manalasse läinud dirigendi viimasel sünnipäeval antud lubaduse

Copy
Jüri Alperten aastal 2017 Pärnus. 
Jüri Alperten aastal 2017 Pärnus. Foto: Mailiis Ollino

”Kui me kaks aastat tagasi Jüri päris viimaselt sünnipäevalt koos Kalle Randaluga läbi valge ja sooja suveöö kodu poole liikusime, lubasime üksteisele enne lahkuminekut, et Jüri 65. sünnipäevaks teeme kindlasti ühe kontserdi, kus Jüri dirigeerib ja Kalle mängib Mozartit,” meenutas Marko Lõhmus, paar aastat tagasi surnud dirigendi Jüri Alperteni hea sõber. 

Jüri Alperten (16.06.1957–26.08.2020) oli dirigent, pianist ja muusikapedagoog, kes tänavu saanuks 65aastaseks. ”Nüüd on sel puhul Pärnu kontserdimajas linnaorkestri ja Kallega küll kontsert, aga see pole enam mitte Jüriga, vaid Jüri mälestuseks,” tõdes Lõhmus.

Lõhmus lisab, et Jüri polnud ainult andekas ja armastatud muusik, vaid oma viimase suve lõpuni positiivne olnud imeline sõber. ”Jüri dirigeeritud etendustel või kontsertidel sain aru, kui lugupidavalt suhtus ta kaasmuusikute ja publiku aega. Ta üritas seda võimalikult vähe kulutada kahtlase väärtusega teostele või keskpärasele interpretatsioonile. Ja just täpselt nii suhtus ta ka oma sõpradesse,” avaldas Lõhmus. Kohtumisi Jüriga tuli küll pikalt plaanida, see-eest võeti teineteisele tõesti aega. ”Tagasi vaadates on need kvaliteetseimad hetked meie elus.”

Jüri Alperten lahkus meie seast kaks aastat tagasi. 
Jüri Alperten lahkus meie seast kaks aastat tagasi. Foto: Mailiis Ollino

Nädala pärast ehk Alperteni sünniaastapäeval toimuva kontserdi repertuaari valikul sai määravaks maestro isiklik side teostega. Ette kantakse Rimski-Korsakovi avamäng ooperile ”Tsaari mõrsja”, Mozarti klaverikontsert nr 20 d-moll KV 466, Mahleri ”Rückerti laulud” ja Tšaikovski orkestrisüit nr 4 op.61 ”Mozartiana”. Koos orkestriga astuvad publiku ette sopran Helen Lokuta ja pianist Kalle Randalu, kontserti juhatab Pärnu linnaorkestri orkestri praegune peadirigent Kaspar Mänd.

Mänd selgitas, et ”Tsaari mõrsja” oli viimane teos, mille Alperten muusikalise juhina Estonias välja tõi, Mozart oli talle kõige hingelähedasem helilooja, klaverikontserdi valis kavva maestro hea sõber Kalle Randalu. Alperteniga korduvalt romantilisi ja sügavasisulise kontserte andnud Helen Lokuta esitatavad ”Rückerti laulud” on ajatud ja erilised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles