Sõudmise MK-etapil astub võistlustulle kolm Eesti paatkonda

Copy
Poznani MK-etapil on võistlustules 14 paarisaerulist neljapaati. Arhiivifoto.
Poznani MK-etapil on võistlustules 14 paarisaerulist neljapaati. Arhiivifoto. Foto: Eesti Sõudeliit/Rein Kilk

Täna jätkub Poolas Poznanis teise etapiga sõudmise maailmakarikasari. Eesti eest läheb võistlustulle kolm paatkonda, teiste seas rahvuslik lipulaev – meeste paarisaeruline neljapaat.

Jõuproov Malta-nimelisel järvel toob veele paljud tituleeritud koosseisud, kelle seast leiab 14 paatkonna kõrval Eesti paarisaerunelikugi. Suur kogemuste pagas ühelt, teiselt poolt nooruslik uljus, võtavad hästi kokku koondise peatreeneri, Poznanis mänedžerigi ametit pidava Veikko Sinisalo valiku: Kaspar Taimsoo asemel sai eessõudja vastutusrikka rolli Johann Poolak (Pärnu SK Kalev), tema järel istuvad olümpiamedalimehed Tõnu Endrekson (Pärnu SK), Allar Raja (Pärnu SK Kalev) ja nooruke Mikhail Kushteyn (Narva SK Energia).

Esimese etapi vahele jätnud Eesti neliku kõige nimekam vastane on Tokyo olümpiavõitja Holland, ehkki samast koosseisust on rivis üksnes Abe Wiersma. Starti tuleb Poola paatkondki, kes olümpial oli neljas. Loos paigutas Eesti kell 12.55 algavasse teise eelsõitu, vastasteks Saksamaa, Poola, Tšehhi, India ja Šveits. Medalisõitu pääseb üksnes võitja, teised saavad uue võimaluse vahesõidus.

Kergekaalulisel paarisaerulisel kahepaadil lähevad vastastega piike murdma Ander Koppel (Pärnu SK Kalev) ja Elar Loot (SAK Tartu). Selles võistlusklassis teeb kaasa 19 ekipaaži. Eesti paar läheb veele esimeses eelsõidus Eesti aja järgi kell 12.25. Esmalt võisteldakse 12 parema hulka poolfinaali pääsemise nimel. Selleks tuleb India, USA, Austraalia, Taani ja Saksamaaga rinda pistes tulla vähemalt teiseks. Kui seda eesmärki täita ei õnnestu, pole midagi katki, sest vahesõit annab teisegi šansi.

Eksperiment paarisaerulisel kahepaadil

MK-etapi üks omalaadsemaid võistluspaare on sinimustvalge all võistleva Kaspar Taimsoo (Viljandi SK) ja sakslase, 2009. aastal paarisaeru kahepaadil maailmameistriks kroonitud Stephan Krügeri duo.

Eri riikide atleetide ühte paati saamine nõudis sõudejuhtidelt omajagu bürokraatlikke asjatoimetusi: tituleeritud sakslane pidi astuma Taimsoo koduklubi liikmeks, nõusolek tuli anda rahvusvahelisel sõudeorganisatsioonil ja Eesti sõudeliidulgi. Asjaosaliste sõnutsi tõi neid ühte paati vana sõprus ja soov end karjääri lõpus tippkonkurentsis võrrelda.

Duosid on stardiprotokollis 15, teiste seas Horvaatia vennad Valent ja Martin Sinkovic, kes Tokyos üksikaeru kahepaadil tulid olümpiavõitjaks, aga said juba aastaid enne tuntuks vägevate sõitude kaudu Horvaatia paarisaerunelikus. Taimsoo ja Krüger lähevad veele kell 11.55 kolmandas eelsõidus, vastasteks USA, Hiina, Horvaatia ja Ungari. Kolmest eelsõidust pääseb igaühest poolfinaali kolm paremat, teised proovivad uuesti vahesõidus.

“Esimene rahvusvaheline start on alati huvitav, eriti põnevaks teeb meile olukorra see, et neljapaadis on kaks uut meest,” rääkis Sinisalo, kelle sõnutsi ei valmistutud mõõduvõtuks eraldi, küll hindas ta meeskonna kiiruse heaks.

“Kõik mehed on täie tervise juures ja ootusärevad,” avaldas treener, lisades, et esimesed kommentaarid vormikõvera kohta saab anda pärast avasõitu, mil konkurendidki on oma sõna öelnud.

Eesti koondise fookus on suunatud hooaja teises pooles toimuvatele tiitlivõistlustele: EM tuleb augusti keskel Münchenis, ent veel olulisem on MM septembri lõpus Racices.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles