Pärnus on rannaliste päralt kolm puhta joogiveega kraani

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Veekulu ühe Pärnu ranna veepüstaku kohta on keskmiselt 500–700 liitrit ööpäevas ehk 15–20 kuupmeetrit kuus.
Veekulu ühe Pärnu ranna veepüstaku kohta on keskmiselt 500–700 liitrit ööpäevas ehk 15–20 kuupmeetrit kuus. Foto: Mailiis Ollino

Et tuhanded rannalised saaksid Pärnu keskrannas suvisel ajal tasuta värsket ja jahedat kraanivett, on AS Pärnu Vesi paigaldanud rannas kolme kohta veepüstakud.

Veekraanid asuvad naisteranna sissepääsu juures, Lehe tänava pikendusel Rannahoone juures asuva laste mänguväljaku vahetus läheduses ja Side tänava pikendusel parkla kõrval.

Neist kraanidest joogivee võtmiseks pole puhkajal vaja muud kui pudelit. Seega tasub suvepealinnas plaažile minnes pista rannakotti täidetav pudel, joogitops või muu anum. Korduskasutav taara on keskkonna- ja rahakotisõbralik valik ning ka rand püsib puhtam, kui ära visatud tühje pudeleid-purke vähem tekib.

Pärnu Vee juhataja Leho Võrgu sõnul on veekulu ühe Pärnu ranna veepüstaku kohta keskmiselt 500–700 liitrit ööpäevas ehk 15–20 kuupmeetrit kuus.

2015. aastal randa paigaldatud kraanid töötavad maikuust sügiseni ning seni pole need kapitaalseid remonte vajanud. “Vaid kraane vahetame neil hooaja jooksul paar korda,” märkis Võrk.

Veekraanid pole ainult joogivee jaoks, vaid karge veejoa all saab kuumalt rannaliivalt tulles käsi-jalgugi pesta.

Pärnu Vesi hooldab ka Pärnu linna purskkaeve, kuid need vesirajatised ei ole Võrgu sõnul enese puhastamiseks ega ihu jahutamiseks mõeldud.

“Kui liivaseid jalgu purskkaevus loputada, lõhub süsteemi jõudev liiv pumpasid ning suurendab kaevu hooldus- ja remondikulusid. Nendes ranna veevõtukohtades võib aga jalgu loputada, sest maha pestud liiv koguneb veekraani alla restkaevu settekotti, mis pärast hooaja lõppu liivast tühjaks tehakse,” selgitas Võrk.

Ranna veekraanid suletakse koos külmade saabumisega oktoobri esimestel nädalatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles