Algav Pärnu Harmonica festival tähistab 20 aasta juubelit

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Suupilliklubi Piccolo korraldab Pärnu Harmonica festivali 2002. aastast. Taga keskel Elmar Trink.
Suupilliklubi Piccolo korraldab Pärnu Harmonica festivali 2002. aastast. Taga keskel Elmar Trink. Foto: Ants Liigus

Neljapäeval pihta hakkavale juubelifestivalile on peaesinejaiks kutsutud legendaarne maailmameistritest suupillikvartett Fata Morgana Hollandist, kes oli peakülaline esimesel ja kümnendal festivalilgi. Aga samuti osalevad suupillivirtuoos Antoine Le Roux koos maailmakuulsa pianisti William Lecomte’iga Prantsusmaalt, Soome suupilliseltsi Suomen Huuliharpistit ry esimees Veli-Jussi Lietsala ning bluusimängija Aleksey Kormin.

Lietsala on Soome meistrivõistluste viiekordne võitja eri instrumentidel ja talle on omistatud Soome rahvamuusika ühingu kuldne folgimärk.

Kormin võitis Pärnu Harmonica festivali konkursi grand prix’  2016. aastal ja vuras tollal Peterburist Pärnusse kohale jalgrattal. Nüüd elab ta koos eestlannast abikaasaga juba aastaid Narvas ja on rahvusvaheliselt hinnatud suupillide “tuunija”.

Eestlasi esindavad juubelifestivalil akordionist Tiit Kalluste koos bassist Taavo Remmeliga, kodulinna Piccolo ja Pärnumaa lõõtspillihaigete selts.

Bluusimängija Aleksey Kormin on 2016. aasta Pärnu Harmonica festivali konkursi grand prix' võitja.
Bluusimängija Aleksey Kormin on 2016. aasta Pärnu Harmonica festivali konkursi grand prix' võitja. Foto: Ants Liigus

Suupilliklubi Piccolo on Pärnu Harmonica festivali korraldanud 2002. aastast saadik ning nende endi kinnitusel on see kasvanud suurimaks ja tuntuimaks suupilli- ja lõõtspillifestivaliks Põhja- ja Baltimaades. Tähtis osa on selles ​rahvusvahelisel suupillikonkursil “Baltic-Nordic Open”, kus võetakse omavahel mõõtu ning ka õpitakse üksteiselt Pärnu kontserdimaja kammersaalis. Festivalil osalevad suupilli-, diatoonilise lõõtspilli ja akordionimängijad Eestist ja mujalt riikidest.

“Professionaalsed muusikud esinevad kontsertidel koos harrastajatega ja osalevad žüriide töös, annavad konsultatsioone ning juhendavad töötubasid. Toimub tihe kultuuriline suhtlemine, paljusid on festivalist osasaamine ajendanud muusikaharrastusega alustama. Seeläbi on avardunud nii laste, täiskasvanute kui ka eakate muusikaline maailmapilt,” võttis Elmar Trink muusikapeo olulisuse kokku.

Maailmameistritest Hollandi suupillikvartett Fata Morgana on pärnakate Harmonica festivalil varemgi käinud.
Maailmameistritest Hollandi suupillikvartett Fata Morgana on pärnakate Harmonica festivalil varemgi käinud. Foto: Erakogu

Viiel päeval toimuvad kontserdid, konkursid, konsultatsioonid ja õpitoad, plaadilaat ning traditsiooniline rongkäik. On juba kujunenud tavaks, et festivali galakontsert on Pärnu kontserdimajas, klassikalisem kirikukontsert Eliisabeti kirikus, rahvamuusika konkurss publiku auhindadele ja õhtukontsert Harmonica Fireworks koos simmaniga Koidula muuseumi vabaõhulaval ning pühapäevane lõppkontsert, kuhu suundudakse rongkäigus läbi linna, kuursaali vabaõhulaval. Samuti tehakse tänavu kontsertväljasõidud Haapsallu ja Tallinna Jaani kirikusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles