Külalised Pärnu filmifestivalil: Kunstist, elust, surmast, lammastest ja puuhobustest

Tiiu Leis
Copy

Kohtusin 36. Pärnu filmifestivali jahedas palees nelja dokumentaalfilmi autoriga: Bork Spildo Nerdrumiga Norrast, kes tegi kuueosalise seriaali oma kuulsast kunstnikust isast Odd Nerdrumist, Ulyana Osavskaga Ukrainast, kes on koos Denis Strashnyiga filmi “Sõda ja puuhobune” autor, ning lastele mõeldud dokumentaalfilmi “Kari” tegija Omer Daidaga Iisraelist.

Ajal, mil kunstikoolides ei peeta enam vajalikuks kunstiajaloo õpetamist ja kunstis on tähtis vaid idee, mitte aga teostus, on Bork Nerdrumi filmid nagu värske tuuleõhk, mis toovad sogasesse kunstivaldkonda pisutki selgust ja on soovitatavad kõigile kunstihuvilistele. Ka neile, kes küsivad: “Aga kus on lehm?”

“Mu isa maalid ei ole originaalsed, sest kõiki tema töid saab võrrelda loodusega. Me ise olemegi loodus, mis tähendab, et kunstki peab olema looduse imitatsioon ja me ju ometi ei võistle loodusega,” tutvustas Bork oma ideed ja filmi 78aastasest isast.

Minust saab Munch!

Borki isa on see mees, kes olevat juba Steineri koolis õppides teadnud, et temast saab tulevikus Edvard Munch ja oli hiljem Munchi kõrval vaimustunud sellistestki maali superstaaridest, nagu Caravaggio ja Rembrandt, ning pidas modernismi lausa katkuks, mis tegeleb mannetu käsitööga ja on loodusest kosmilistesse kaugustesse eemaldunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles