Sõjapõgenikust hobikokk toob Pärnusse Ukraina maitseid

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Zinaida Sopko on ametilt kangur, kuid sõjapõgenikuna leiab ta  rakendust kokkamisel, mis talle väga meeldib. 
Zinaida Sopko on ametilt kangur, kuid sõjapõgenikuna leiab ta  rakendust kokkamisel, mis talle väga meeldib. Foto: Urmas Luik

Pärnus Liiva asumis tegutseva Willy baari menüüs on pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale saanud populaarseks Ukraina toidud, mida aitab seal teha koos laste ja lastelastega sõja eest suvepealinna pakku tulnud Zinaida Sopko.

Kiievist ligemale 150 kilomeetrit kagus asuvast Tšerkassõst koos laste peredega Eestisse põgenenud pensonärist naine pidas kodumaal hoopis kangruametit ja hakkas Pärnusse jõudnuna otsima tegevust: no kes see jõuab päevade kaupa kodus konutada!

Et laste äripartnerite sugulased peavad Pärnus puhvetit, käibki ta aeg-ajalt seal abiks ukrainapäraseid toite vaaritamas. Nii leiab Willy baari menüüst igati autentse borši, kapsarullid või eritellimusel tehtava maksatordi.

Willy baari perenaise Kristi Pruuli sõnutsi on Zinaida roogadele tekkinud oma austajaskond ja tema keedetud borši on käidud suisa eraldi küsimas.

“Ühel pühapäeval astus baari sisse pere ja küsis, kas meil borši on. Nad olid korra seda juba söömas käinud ja kinnitasid, et see oli nii hea, tahaks veel,” seletas perenaine.

Pruuli jutu järgi oli talle üllatus, et Ukrainas valmistatakse borši vähemalt kaheksal moel. “Zinaida tegi näiteks borši ubadega, mis oli meile võib-olla pisut ootamatu,” märkis ta.

Pruuli hinnangul on Ukraina toidud pisut vürtsikamad ja Zinaida kasutab pea igas roas porgandit, sibulat ja küüslauku. “Väga kiidetakse tema guljašši. Ma ei saa aru, kuidas ta oskab selle nii pehmeks hautada,” märkis Pruul. “Meiegi teeme guljašši, aga Zinaida oma on kohe kuidagi teistmoodi. Ma ei kujuta ette, mis ta teeb sellega.”

Pärnu Postimees möllis ennast Willy baari kööki abiks maksatordi valmistamisel. Seda rooga käib Zinaida tegemas siis, kui keegi seda tellib.

Ehkki maks satub minu käe alla toidu toorainena haruharva, valmistas maksatort, kui seda esimest korda proovima sattusin, tõelise üllatuse: tavalist pannkoogitorti meenutav roog oli mõnusalt rammus, kuid meeldivalt mahe – ühestki otsast ei anna välja, et maksakaste või praetud maks oleksid selle toidu sugulased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles