Suvemelu Ukraina kokad kostitavad Reiumaa külastajaid

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Zaporižžjas ilusalongi administraatorina töötanud Tatiana on Reiumaa motellis nii administraator kui ettekandja, kes naeratuse saatel tõi meile lauale okroška.
Zaporižžjas ilusalongi administraatorina töötanud Tatiana on Reiumaa motellis nii administraator kui ettekandja, kes naeratuse saatel tõi meile lauale okroška. Foto: Urmas Luik

“Tere!” hõiskab silmaga arvates kaheksa-aastane poiss ja kaob Reiumaa motelli fuajeest oma tuppa. Tema on üks neist 49 ukrainlasest, kes sõja jalust Eestisse jõudnud ja elab Häädemeeste vallas Reiumaa motellis. Kohas, kuhu juhatavad liikluskoormuse all kannatavalt Via Balticalt lõuna poolt tulles enne Pärnut teeotsasildid “Cafe Ukraine Food” ja mille peale pöörasime meiegi põhimaanteelt kõrvale keha kinnitama, kotis natuke sularaha.

Siinkirjutaja ja fotograaf Urmas Luige maitseelamus oli täiuslik. Kõrbekuumal õhtupoolikul tellisime kolmest supivalikust okroškat ehk külmsuppi, mille retsepti küsimise peale toitu lauale kandnud Tatiana ütles muigamisi, et see on sekret, seega koka saladus.

Maalilise Reiu jõe kaldale ehitatud motelli juures lehvib mastis sinikollane Ukraina lipp ja õue sissesõidu ees tahvlile kirjutatud menüüst silmi üle lastes võinuksime okroška asemel tellida ka borši või seljankat, süüa praadi, nuumata ennast magustoiduga. Nautides peamiselt Lõuna-Ukrainast pärit sõjapagulaste köögikunsti, mille eest tasudes saame anda väikese panuse, toetades neid, kes on olnud sunnitud kodunt kaugele tulema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles