Metsaääres ripub aiandustalus uni naela otsas

Kollikse talu põllul loob kapsas juba pead, näitavad aiandusele pühendunud Eha ja Roland Liesment.
Kollikse talu põllul loob kapsas juba pead, näitavad aiandusele pühendunud Eha ja Roland Liesment. Foto: Urmas Luik

Kollikse talu seinal näitab termomeeter 34 kraadi sooja, tigude looduslikud koristajad muskuspardid on pugenud leitsaku eest marjapõõsa alla varju ning hallid parmud nagu rünnakrühmlased ei lase suvemajas pikemalt juttu ajada. Kunagi, räägib samast talust pärit perenaine Eha Liesment, oli siin rehetare, mille nurgakivid on aegade lõpuni veel maa sees, ja kuuri asemel oli laut ning garaaži asemel sepikoda, jäänud on vaid maakividest tugevate võlvidega kelder.

Viimane lehm läks siit laudast aastatuhande vahetusel, sest piimaringid kadusid. Veel varem olid majandid otsa saanud ning endised Surju sovhoosi mesinikud pühendusid aiandusele ja majandavad poolteise hektari köögiviljamaaga ennast ära. Kasvatavad varast ja talvekartulit, porgandeid, kaalikaid, kapsaid, brokolit, punapeete, sibulaid, tomateid, kurke, millest jätkub nii Surju kooli köögile kui Pärnus turul müümiseks.

Tagasi üles