Kreem, riided või päikesevari – naudi päikest turvaliselt

Kaup24
Copy
Foto: Pixabay

Suviselt päikseline ilm on mõnus ning oodatud, aga ühel hetkel võib seda siiski olla liiga palju. Kuidas end siis päikese eest kaitsta? Variante on õnneks mitmeid. Alates kiirest lahendusest, nagu päikesekaitsekreem ja lõpetades suurema ostuga, nagu päikesevari.

Teadatuntud valik

Päikesekaitsekreem on esimene abivahend, millele mõtleme. Ühelt poolt on see üks lihtsamaid variante, kuna päikesekaitsekreem on müügil igas poes, oleme harjunud seda kasutama ja tegu on efektiivse lahendusega. Samas ei ole see just kõige mugavam, sest päikesekaitsekreemi on vaja regulaarselt peale kanda ning eriti tüütu on see siis, kui armastad rannas olles pidevalt vees käia.

Teine, veelgi kergem variant, on päikese vältimine. Näiteks võid õuemineku asemel toas püsida, seda eriti kõige palavamatel ning kõige tugevama päikesega tundidel. Aga kas sa ikka tahad toas peituda, kui saaksid nautida mõnusat suveilma? Appi tuleb varjus olemine – täislehes puud, päikesevari või markiis.

Päikesevari ehk liigutatav katus

Päikesevarjusid oleme kohanud söögikohtade terrassidel ja mujalgi välioludes. Mine Hansapost või Kaup24 veebipoodi ja telli päikesevari ka endale koju. Ära pelga vaadata kallemaid mudeleid. Kõik teavad, et kvaliteet kestab ehk korralik päikesevari teenib sind kauem, kui vaid üks suvehooaeg. Seega on mõttekam teha investeering nüüd, selle asemel et iga aasta uus mudel soetada.

Päikesevarju kangas peab olema korralik ja ideaalis UV-kaitsega, et päikesekiirgus kangast kahjustama ei hakkaks. Järgmiseks tugijalg. Keskpostiga päikesevari on tuulele vastupidavam, kui külgpostiga ehk majast eemal on paremaks variandiks keskpost. Nii või naa on tarvis kasutada vajalikke kinnitusvahendeid või raskuskive.

Stiilne markiis

Planeerides varjualust hoone külje alla, võib päikesevarju asemel olla paremaks valikuks hoopis markiis. Tugeva konstruktsiooniga markiis tuleb toime korralikemate tuuleiilidega ning ei ole ohtu, et see minema lendab. Ja kuigi markiisi ei saa ühest kohast teise liigutada, saab selle kokku pakkida – kasuta automaatikat või paki käsitsi. Väga head on täiskassettmarkiisid ehk kui markiis on kokku pakitud asendis, on see kaitstud ka ilmastikuolude ning mustuse eest.

Markiis ei paku varju vaid õues istujatele, akna kohale paigaldatud markiis suudab vähendada tuppa jõudvat päikesekiirgust, aidates seeläbi temperatuuri madalamana hoida. Olemas on ka korvmarkiisid, ent koduses maailmas on paremaks lahenduseks kokku pakitavad lahendused.

Pane riided enda kasuks tööle

Päikese eest suudavad kaitsta ka riided ning kõige rohkem uue tehnoloogiaga UV-kaitsega rõivad. Põhimõtteliselt kaitsevad kõik materjalile päikese eest, ent kui tavalisel puuvillasel särgil on UPF kaitse 5, siis spetsiaalsetel UPF kaitsega rõivastel on sama näitaja vähemalt 40 või 50. Kõrgem UPF tase saavutatakse tänu kangale, tihedamale või spetsiifilisele koele ning kasutatud tehnoloogiale.

UV-kaitsega rõivad sobivad ideaalselt sportimiseks ja veemõnude nautimiseks, sest enamik neist säilitavad oma päikese eest kaitsvad omadused ka märjana. Särgid, kleidid, püksid kuklakaitsega mütsid, trikood ja bikiinid – võimalusi jagub. Ja kuigi päris kogu keha UV-kaitsega riietus ei kata, vähendab see oluliselt pinda, mis nõuab päikesekaitsekreemi. Ehk kombineeri päikesevari, riided ja päikesekaitsekreem ja võidki end turvaliselt tunda.

Copy
Tagasi üles