Juhtkiri: Maja kui elav etteheide

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Eilne Pärnu Postimees tõi lugejateni kõnekate piltidega varustatud artikli sellest, millistes oludes elavad Tihemetsas Valga maanteel asuva amortiseerunud maja elanikud. See on kurb, kuid silmi avav näide, millele võiksid tähelepanu pöörata nii kohalikud võimuesindajad, omavalitsusest olenemata, kui riigijuhid.

Vaid õnnelik juhus on majaelanikke säästnud tulesurmast, sest lagunenud kütteseadmed, soemüürid ja korstnad on kasutamiseks ammuilma kõlbmatud ja väiksemad põlengudki üle elanud.

Kõnealuses majas elavad inimesed saavad sotsiaaltoetust ja üritavad sellega hakkama saada, kuid kindlasti ei või öelda, et need inimesed on ise oma hädades süüdi ja abi ei vaja.

Maja omaniku ja valla vahel paistab olevat toimunud möödarääkimine, kui omanik pidas üürnikele eluaseme pakkumist kokkuleppe täitmiseks vallaga ja omal moel sotsiaalteenuse osutamiseks. Vald seevastu väidab, et vähimatki pistmist neil selle hoonega pole.

Tunnustame Saarde valda, et ta on võtnud ette inimestele uue kodu otsimise, see on tõepoolest ainuvõimalik lahendus.

Algust on sellega tehtud ja loodetavasti kulgeb protsess tulemuslikult. Samal ajal peaksid vallaametnikud siiski igaks juhuks silma peal hoidma, et tühjaks jäävasse ja elamiskõlbmatuks muutunud hoonesse uusi üürnikke ei asustataks.

Sel õnnetul lool paistab tulevat õnnelik lõpp, aga kui palju leidub selliseid küll üliodavaid, kuid eluohtlikke üüripindu Pärnumaal veel, me ei tea. Kuni osa inimesi sellistes oludes elama peab, kipuvad loosungid Eesti riigi eelistest paraku sõnakõlksudeks jääma.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles