Kolumn Hea põhjus, miks linnast jalga lasta

Copy
Soomaa kohvikutepäeval pakuti murakakooki, koduveini ja maailma parimat šašlõkki.
Soomaa kohvikutepäeval pakuti murakakooki, koduveini ja maailma parimat šašlõkki. Foto: Jüri Looring

Hiljuti juhtusin lugema leheveerul arvamust, et Pärnu söögikohtades on hinnad suvekülaliste saabudes lakke põrutanud, küündides 20 euroni põhiroa eest. Külastasin möödunud nädalavahetusel Pärnumaa serval laiutava Soomaa kodukohvikuid ja imestasin omaette sealsete hindade üle – nende väiksuse pärast.

Et külalishorde jagub suvepealinna vaid paariks kuuks, võib toitlustajate hinnapoliitikat mõista: tooraine hinnad kerkivad kui pärmitainas, häid töötajaid motiveerib peamiselt hea palk ja talviseks madalhooajaks tuleb puhvrit koguda. Kedagi ei saa sundida väljas sööma: kõrget hinda saab küsida, kuni kundesid jagub.

Ülerahvastatud ja kõrgete hindadega Pärnu toidukohtade alternatiiviks tasub ringi vaadata. Juba Soomaa ühepäevakohvikute koduõuedele saabudes võis tajuda pererahva elevust ja tegutsemislusti, mitte rahateenimise lõhna. Vahva oli vaadata, kuidas eri vanuses põlvkonnad ühises hingamises toimetasid. Kui vanaemad küpsetasid kooki, siis lapselapsed vahvleid – ikka vastavalt oskustele.

Tagasi üles