Sibyl Vane üllitas naiste tugikeskuse toetuseks vinüüli

Johanna Roos
Copy
Valik langes tugikeskuse kasuks, sest Sibyl Vane’i viimane album keskendub mitmes aspektis naiseks olemise keerukusele.
Valik langes tugikeskuse kasuks, sest Sibyl Vane’i viimane album keskendub mitmes aspektis naiseks olemise keerukusele. Foto: Kadri Tiganik

Laupäeval esitleb alternatiivroki trio Sibyl Vane Tallinnas Põhjala tehases Botiku baaris oma esimest kontserdialbumit, mille müügituluga aidatakse Pärnu naiste tugikeskust.

Sibyl Vane’i asutajaliikme ja mänedžeri Heiko Leesmendi sõnutsi salvestati album “Live” Tallinnas mullu aasta jaanuaris Botiku baari ja aia elavmuusikasarjas.

Sametrohelisi vinüüle müüakse kokku 150, kaubandusvõrku need ei jõua. Eksklusiivne album on käsitsi nummerdatud ja seda saab osta plaadiesitluselt ja järgnevatelt kontsertidelt, kuni plaate jätkub. Juurde neid ei toodeta. 

Kontserdituluga toetab ansambel Pärnu naiste tugikeskust, mille salastatud asukohas bänd kohal käis. “Meid inspireeris naiste tugikeskuse avatus ja soojus, millega nad meie toetusalabumi avaldamise plaani tervitasid,” avaldab ansambli kitarrist ja laulukirjutaja Helena Randlaht. “See helgus, mida seal kohtasime, ja pererahva soojus liigutasid meid väga.”

Randlahe hinnangul on keskuse juht Margo Orupõld ja tema kunstnikust tütar Flo teinud palju, et koduvägivalla ohvrite teema oleks Eesti ühiskonnas pildil ja inimeste teadlikkus selles suhtes tõuseks. Nii toetab plaadimüükki tema ütlust mööda neid inimesi, kes ainult ei räägi probleemist, vaid teevad lähisuhtevägivalla eesliinil iga päev tööd, et maailm muutuks paremaks paigaks.

Pärnu naiste tugikeskuse eestvedaja Margo Orupõld. 
Pärnu naiste tugikeskuse eestvedaja Margo Orupõld. Foto: Mailiis Ollino

Põhjala tehases Botiku kogukonnabaaris saab enne muusikalisi etteasteid kaasa lüüa tugikeskuse korraldatud kunstitöötubades, kus tõstetakse inimeste teadlikkust koduvägivalla suhtes. Paralleelselt toimub kaks töötuba: Orupõllu juhendusel saavad osalejad meisterdada õlipastellidega suuri silmi, mis sümboliseerivad lähisuhtevägivalda kõrvalt nägijate eri reaktsioone. Teist töötuba veab kunstnik ja naiste õiguste eest seisja Fideelia-Signe Roots. Rootsi töötoas kasutatakse abstraktse ekspressionismi teerajaja kunstnik Jackson Pollocki tegevusmaalitehnikat, mis võimaldab emotsioonide väljaelamist loomingu kaudu, pritsides värvi pintsli või rulliga lõuendile või tilgutades seda otse värvipotist. Töötuba juhib tähelepanu sellele, et indiviid, kes eri tehnikate abil oskab enda tundemaailmaga toime tulla, on lähisuhteski hoolivam ja armastavam partner. Tegevusmaali töötoas valminud taiesed müüakse enampakkumisel. Ühtlasi astub Botiku aias erikülalisena üles noor lauljanna Haldi.

Sibyl Vane’i lõid laulev kitarristi Helena Randlaht ja bassist Heiko Leesment 2010. aastal Pärnus. Kuigi ansambel on püsinud kiivalt kohaliku rokiskeene alternatiivsel poolel, on nende karjäär olnud märkimisväärne nii kohalikul kui rahvusvahelisel tasandil. Äsja soojendas bänd Lätis väljamüüdud kontserdil Briti alternatiivroki legendi Placebot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles