Mida alanud muusikafestivalilt oodata, kuhu minna?

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Pärnu muusikafestival täidab suvepealinna ja kontserdimaja meluga, osaleb üle 200 muusiku.
Pärnu muusikafestival täidab suvepealinna ja kontserdimaja meluga, osaleb üle 200 muusiku. Foto: Kaupo Kikkas

Pärnu muusikafestivali ametlik algus ootab ees kolmapäeva õhtul, kui Neeme Järvi dirigeerib festivali avakontserti. Solist Maarika Järviga flöödil ja Tallinna Kammerorkestriga kõlab Pärnu kontserdimajas Mozarti “Väike öömuusika” ja katkend Glucki ooperist “Orpheus ja Eurydike” ja Dvořáki “Serenaad”. Kontserdiga tähistab maestro Neeme Järvi oma hiljutist 85. sünnipäeva.

Paavo Järvi astub Pärnus dirigendina üles neljal õhtul Eesti Festivaliorkestrit juhatades. Festivaliorkester on seekord 85-liikmeline. Peale kontsertide valmistutakse sügiseseks Lõuna-Korea turneeks ning salvestatakse järgmist plaadimaterjali. Vahetult enne festivali ilmus Eesti Festivaliorkestril kolmas CD koostöös plaadifirmaga Alpha Classics. Plaadil kõlab peamiselt festivali tellimusel valminud eesti helilooming: Ülo Kriguli, Helena Tulve, Tõnu Kõrvitsa, Tauno Aintsi ja Lepo Sumera muusika.

16. ja 17. juulil kohtuvad publikuga kaks nimekat tippmuusikut, Eesti Festivaliorkester ja dirigent Paavo Järvi. Esimesel õhtul on solistina laval Berliini Filharmoonikute metsasarvemängija ja metsasarverühma kontsertmeister Stefan Dohr, teisel õhtul USA tippviiuldaja Joshua Bell. Kontsertidel kõlab Lutosławski “Musique funèbre”, Tšaikovski sümfoonia nr 5, veel on eri õhtutel kavas Straussi metsasarvekontsert nr 2 ja Bruchi viiulikontsert nr 1.

19. juulil toimub kammergala, mis toob Pärnu kontserdimaja lavale Eesti Festivaliorkestri tähed.

Rahvusvahelise karjääriga viiuldaja Ben Baker mängib Tubina sonaati sooloviiulile. Tüüri “Dedication” kõlab fagotimängija Martin Kuuskmanni esituses, teda saadab klaveril Kärt Ruubel.

Enescu Viiulisonaati esitab Hans Christian Aavik koos Karolina Žukovaga klaveril. Dvořáki keelpillitriot esitavad Eugenia Karni, Emma Yoon ja Gilad Karni ning Ljatošõnskõi keelpillikvartetti nr 4 Artur Podlesniy, Grace Kyung Eun Lee, Mari Adachi ja Benjamin Nyffenegger. Tšaikovski serenaadi keelpillidele mängivad neljal tšellol Benjamin Nyffenegger, Thomas Ruge, Theodor Sink ja Marcel Johannes Kits.

Eesti Festivaliorkester on paari päeva pärast taas Pärnu kontserdimaja publiku ees.
Eesti Festivaliorkester on paari päeva pärast taas Pärnu kontserdimaja publiku ees. Foto: Kaupo Kikkas

Järvi Akadeemias osalevatest pillimängijatest moodustub festivali ajaks 75pealine Järvi akadeemia noorte sümfooniaorkester, keda täies koosseisus näeb laval 20. juuli lõppkontserdil. Järvi akadeemia on osa festivali traditsioonist ja missioonist, pakkumaks suvel Eestis noortele instrumentalistidele ja dirigentidele intensiivõpet maailma parimate muusikute juhendamisel.

Esimest korda toimub Järvi akadeemia dirigeerimiskursuste Tallinna osa koostöös vastvalminud Viimsi Artiumiga, mille avamispidustuste kuu on august, aga noored dirigendid ja muusikud üle maailma saavad olla esimesteks, kes äsja valminud kontserdimaja akustikat ja võimalusi kogevad.

Järvi Akadeemia noorte dirigeerimise kursusest võtab osa 20 tulevikulootust, nende hulgas neli tubli noort eesti dirigenti: Valle-Rasmus Roots, Imre Rohuväli, Nele Erastus ja Kasper Joel Nõgene.

Noored dirigendid näitavad õpitut publiku ees 20. juuli kontserdil, kus ühtlasi kõlab Pärnu muusikafestivali tellimusel valminud Mari Vihmandi uudisteose – kolmikkontsert kahele flöödile ja fagotile – esiettekanne. Solistidena astuvad üles Maarika Järvi ja Monika Mattiesen flöötidel, Martin Kuuskmann fagotil, nendega koos on laval Järvi akadeemia noorte sümfooniaorkester. Peale selle on kontserdikavas Haydni sümfoonia nr 95, Tubina “Pidulik prelüüd” ja Schumanni sümfoonia nr 4.

“Eesti noorte muusikute hiljutised konkursivõidud on olnud festivali eel rõõmustavaks sündmuseks, seda enam, et nüüd on meil nende musitseerimist võimalik jälgida Pärnusse saabuvate välismaiste tippmuusikute kõrval. Järgmised kaks nädalat saavad olema töised, sest lisaks tihedale kontserdiprogrammile oleme paljud tipud kaasanud noorte meistrikursuste läbiviimisse,” tegi eesootavasse sissejuhatuse Pärnu muusikafestivali tegevjuht Kristjan Hallik.

Pärnu muusikafestivali kümnepäevases programmis toimub kontserte iga päev. Põnev õhtu on ees ootamas ka Sander Möldri ja Estonian Voicese eksklusiivse Dubai EXPO jaoks koostatud kavaga. Samuti on festivali juurde alati käinud lastekontsert Ammende villas 17. juulil. Teist aastat on toimumas pillifondi kontsert, kus kuus noort, aga juba kaugele jõudnud eesti muusikut demonstreerivad ajalooliste, neile kasutamiseks antud hindamatute pillide kõla. Kõige vanem pill on valmistatud 1610. aastal.

Kristjan Järvi tähistab oma 50 aasta juubelit kontserdiga 15. juuli õhtul, kus peale tema on laval David Nebel (viiul) ja Baltic Sea Philharmonic ning kõlab Kristjan Järvi enda ja Ameerika helilooja Philip Glassi (85) looming.

Pärnu muusikafestivali tasuta programmi aitavad suvemuusikaga sisustada Pärnu linnaorkester ja selle peadirigent Kaspar Mänd 17. juulil Rannapargis Tammsaare pargiga külgnevas osas.

21. ja 22. juulil toimuvad Pärnu muusikafestivali lõppkontserdid dirigent Paavo Järvi juhatusel. Esimesel õhtul on solistidena laval Triin Ruubel viiulil ja Marcel Johannes Kits tšellol ning teisel õhtul USA pianist Wayne Marshall. Kontserdil on kavas Bacewiczi kontsert keelpilliorkestrile ning Sibeliuse Süit “Lemminkäinen”. Eri õhtutel tulevad esitamisele ka Brahmsi topeltkontsert viiulile ja tšellole ning Gershwini klaverikontsert.

Festivali kunstilise nõustaja Paavo Järvi kinnitusel on Pärnu muusikafestival suvepealinnas oodatud sündmus. “Tipud, kes varem siin käinud, avaldavad sageli soovi Pärnusse tagasi tulla. Samuti on meil hea meel, et sel aastal on festivalil tagasi Neeme Järvi, kes viimastel aastatel oli koroona tõttu sunnitud eemale jääma,” võttis ta kolmapäeval kõigi Pärnusse saabunud muusikute emotsioonid kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles