Kerese mälestusfestival toob tipud suvepealinna

Märt Pilme
, reporter
Copy
Paul Kerese mälestusfestival toimub suvepealinnas kolmandat korda.
Paul Kerese mälestusfestival toimub suvepealinnas kolmandat korda. Foto: Jüri Looring

Esmaspäeval algab Pärnus kolmas Paul Kerese mälestusfestival, kus vormile annavad viimast lihvi maleolümpiale sõitvad Eesti koondislased.

Festivalil tuleb nädala jooksul kolm turniiri, milles osaleb üle 150 maletaja. Võistlused toimuvad klassikalises, kiir- ja välkmales ning peale selle leiab aset malesimultaan ja noorte treeninglaager.

Turniiridel osalevad peale Eesti maletajate mängijad Lätist, Leedust, Hispaaniast, Rootsist, Ungarist ning mõned tiitlitega mängijad, kes võistlevad FIDE (rahvusvaheline maleföderatsioon) lipu all. Kõige kaugem osaleja on Filipiinidelt.

“Südasuvine malefestival Pärnus on traditsioon, mis köidab mängijaid nii Eestist kui kaugemalt, et end eri võistlustel proovile panna. Kõrge sportliku taseme toovad kaasa tippmängijad, aga samavõrd tähtis on töö järelkasvuga, mis on omane Paul Kerese mälestusfestivalile,” jutustas festivali peakorraldaja Hendrik Olde, kes tõmbas ajaloolise paralleeli. “75 aastat tagasi toimus Pärnus esimene väga tugev maleturniir, mille võitiski Paul Keres. Kuigi aeg ja riik olid teised, oli suurmeistri edu kohalikule publikule väga suur asi ja võit asetus Kerese tähtsamate saavutuste ritta.”

Esmaspäeval algav turniir Classic Open on suunatud noorematele mängijatele, kellele toimub samal ajal ka treeninglaager. Võistlusel osaleb mitu sportlast, kes sõidavad juuli lõpus maleolümpiale ja võtavad seda viimase treeningturniirina – Eesti koondisest näiteks rahvusvahelised meistrid Kirill Chukavin ja Margareth Olde.

Festivali kõrgetasemelisim võistlus on laupäevane kiirturniir, kus esimese asetusega on praegu maailmareitingus 32. kohal platseeruv Alexei Shirov Hispaaniast. Teise asetusega on suurmeister Evgeni Agrest Rootsist. Parimate hulgast leiab ka Eesti suurmeistri Aleksandr Volodini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles