Kristjan Järvi: Kõige suurem sõda, mis maailmas käib, on meie mõistuse ja südame vahel

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
"Minu meelest on elu andmine. Pidev loomine. Ja pidev muusika tekitamine. Ja pidev armastuse-energiavälja tekitamine. See on kõige olulisem asi," arvab Kristjan Järvi.
"Minu meelest on elu andmine. Pidev loomine. Ja pidev muusika tekitamine. Ja pidev armastuse-energiavälja tekitamine. See on kõige olulisem asi," arvab Kristjan Järvi. Foto: Kaupo Kikkas/Pärnu Muusikafestival

Neeme Järvi 85 kõrval Kristjan Järvi 50 aasta juubelitki tähistava tänavuse Pärnu muusikafestivali kavaraamatust leiab Kristjan Järvi lause, mis võtab ka meie järgneva jutuajamise hästi kokku: “Soovin luua uuenduslikke keskkondi. Publik peaks tundma, et nad sisenevad otsekui uude dimensiooni: maailma, kus kõik on võimalik.”

Pärnu kontserdimaja laval pani tema juubelikontserdil rahva ennastunustavalt kaasa elama Kristjan Järvi enda loodud Baltic Sea Philharmonic (BSP), kuhu kuuluvad muusikud Läänemere-äärsest Taanist, Eestist, Soomest, Saksamaalt, Lätist, Leedust, Norrast, Poolast, Venemaalt ja Rootsist, ja on tuntuks saanud orkestrina, mis ühendab ja uuendab.

Nagu Kristjan Järvi publikule selgitas, ei olnud see, millest nad just osa said, interpretatsioon, vaid teadvuse laiendamine. Tõepoolest, miks ei võiks dirigent publiku ees hoopis rätsepaistes orkestrante juhatada ja kanda neidsamu valgeid ketse, millega ta prooviski oli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles