Johanna Roos ⟩ Energiatootja vikerkestal vilguvad vaid rahaühikud (3)

Johanna Roos
Copy
Ida-Virumaa põlevkivikaevandus.
Ida-Virumaa põlevkivikaevandus. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Võtan lihtsustatult kokku eile Postimehe veebis ilmunud artikli "Uus valitsus otsib süüdlast valest kohast. Küttepuidu ligi kolmekordse hinna taga pole Eesti Energia": Eesti energiatootjad tahavad minna tagasi põlevkivikütuse kasutamisele, sest puit on läinud liiga kalliks. Eesti Energia on sel aastal võtnud Ida-Virumaal tööle juba üle 300 inimese ja soovib kaevandada tänavu kuue miljoni asemel kümme miljonit tonni põlevkivi. Mõni lõik edasi ilutseb hakkepuidu mittekasutamise üks põhjus: kogus sõltub ilmast. Mida käredam talv, seda rohkem puitu läheb, seda kallim on.

Loo algul tundub, et isegi asjalik jutt. Ilusa eesti keele hirmus on muidugi kantseliidi ja arvsõnade taha peitu poetud, kuid kolleeg on bürokraatide jutust hästi läbi närinud ja nende ametislängi kahandanud. Kõik tundub kena ja loogiline selle hetkeni, kui jutt läheb säästmisele. Raha säästmisele, loomulikult. Loogikat sealjuures pole.

Vikerkestal vilguvad rahaühikud, mõistan, aga kuidas ei taipa targad, et praegune soodne lahendus on tulevane kataklüsm? Kui ilmestada olukorda kujundlikult, siis energiatootjad kehastavad meest, kes hoiab mitte kunagi kohale jõudvale sõbrale liftiuksi lahti. Ühel hetkel annab üks väike vedru kuskil järele ja uksed litsuvad mehe lihtsalt laiaks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles