Noored, pidage piiri!

Elisabeth Luik
Copy
Mõõdukas töötamine noorele on kasulik ja vajalik, kuid kogu oma aega tööle pühendada ei tohiks. Pilt on illustratiivne.
Mõõdukas töötamine noorele on kasulik ja vajalik, kuid kogu oma aega tööle pühendada ei tohiks. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Pärast mitut vestlust nii nooremate kui vanematega, on välja joonistunud kindel muster: noored leiavad, et läbipõlemist tuleks vältida, ning vanemad leiavad hoopiski, et kui oled noor, tuleks teha ära nii palju tööd kui võimalik. 

Mida võib järeldada? Ühelt poolt kindlasti seda, et noorte seas on vaimse tervise probleemide teadvustamine levinud. Vanemaealiste hoiakud osutavad, et just nemad peaksid oma vaimsele heaolule rohkem tähelepanu pöörama.

Esimest korda kogesin läbipõlemist, kui olin vaid 17aastane. Töötasin teeninduses. Mõnikord olin tööl varahommikust peaaegu et järgmise varahommikuni. Alguses see mind ei häirinud, kuid kui lõpuks kella kolmest või poole neljast öösel rampväsinuna koju jõudsin ja uinuda proovisin, see ei õnnestunud. Igapäevasesse väljanägemisse lisandusid paistes silmad, millest ma ei osanud kuidagi lahti saada, ning kaalgi langes mühinal. Vähemalt 16 tundi jalgel olles, sinna juurde heal juhul paar ampsu toitu – muud resultaati ei saanukski olla. Kuna mind ootasid ees suured väljaminekud, otsustasin sügiselgi kooli kõrvalt tööga jätkata, kuid haigestusin. Ometi jätkasin ka sellises seisus klientide teenindamist. Ilmnesid veel uued tervisemured. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles