Politsei tõi metsast välja esimesed eksinud korilased

Pärnu Postimees
Copy
Politsei on metsa eksinuid sel suvel aidanud nii Tartu-, Võru- kui Saaremaal.
Politsei on metsa eksinuid sel suvel aidanud nii Tartu-, Võru- kui Saaremaal. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Suvesoe ja mõõdukad vihmasagarad on hoogu andnud marjade küpsemisele ja seenedki pistavad riburadapidi oma mütse samblast välja. Möödunud nädalavahetusel sai häirekeskus selle aasta esimesed teated eksinud seenelistest ja marjulistest, kelle politsei metsast välja aitas.

Esimesi kadunud korilasi otsiti Võru-, Tartu- ja Saaremaal. “Pärnumaal pole tänavu pidanud veel õnneks seenelisi otsima,” kinnitas politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonispetsialist Ilmar Kahro.

Politsei paneb nädalavahetuse eel inimestele südamele, et metsa ja rappa minnes olgu kaasas laetud mobiiltelefon, seljas erksavärviline riietus ja peas plaan, kuidas eksimise korral käituda.

Seenekorvi leiab praegu peamiselt kukeseeni.
Seenekorvi leiab praegu peamiselt kukeseeni. Foto: Arvo Meeks

Kui keskmiselt saab politsei seene- ja marjahooajal metsa eksinud inimestest ligemale poolsada teadet, siis mullu eksis Eesti metsadesse ja rabadesse rekordilised 150 korilast, kes abi saamiseks hädaabinumbril helistasid. Eriliselt paistis silma Ida-Virumaa, kus läinud aastal eksis kõige rohkem seenelisi-marjulisi. Üheks abivajajate arvu tõusu põhjuseks oli hea seeneaasta.

Töisemad nädalavahetused tõid kümneid juhtumeid ühtejutti, kus telefonitsi, patrullsõiduki sireeni, signaalrakettide, teenistuskoera, ahelike, kopteri ja muu tehnika abil inimesi metsast välja aidati. Ka käisid eksinuid otsimas SA Kadunud operatiivse otsingugrupi vabatahtlikud.

Seepärast on oluline, et ühes seenekorviga haarataks kindlasti kaasa ka laetud akuga mobiiltelefon. See võib päästa teie elu.

Katrin Satsi, Rakvere politseijaoskonna juht

Viimastel aastatel on otsinguid lihtsustanud see, et inimeste teadlikkus on kasvanud. Enamikul abivajajatest on kaasas laetud akuga mobiiltelefonid ja eksimise korral ei jäeta abi kutsumist viimasele hetkele, mil telefoniaku on juba tühi ja öö käes.

“Ajal, mil ükski metsatukk ei tundu ekseldes enam tuttav ja ööpimedus hakkab saabuma, helistatakse aegsasti hädaabinumbril ja kutsutakse abi. Nii ei teki paljudel juhtudel olukorda, kus alles hommiku saabudes avastatakse kuskil Eestimaa nurgas, et mõni inimene polegi seenelt tagasi jõudnud,” rääkis Rakvere politseijaoskonna juht Katrin Satsi, kelle jutu järgi võib eksida igaüks. “Ootamatult võib halveneda tervis või tekkida muu olukord, kus on kiirelt abi vaja kutsuda. Seepärast on oluline, et ühes seenekorviga haarataks kindlasti kaasa ka laetud akuga mobiiltelefon. See võib päästa teie elu,” võttis politseijuht kokku.

Suvesoojadel ilmadel ei tohi metsa minnes unustada kaasa võtta joogivett. Kui ka ei eksita, aitab vesi värskendust leida ja vältida seda, et tihnikus ringi tuisates tervis joogivee puudumise tõttu halveneks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles