Kunstinädal toob suvepealinna Põhjamaade alternatiivmuusikud

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Kunstinädala avapäeva performance’il juba publikule kustumatu mulje jätnud MaRa ei karda olla ehe, tema esinemises on midagi ürgselt naiselikku ja iidset.
Kunstinädala avapäeva performance’il juba publikule kustumatu mulje jätnud MaRa ei karda olla ehe, tema esinemises on midagi ürgselt naiselikku ja iidset. Foto: Arvo Sailev

Laupäevani vältava Põhjamaade kunstinädala osana toimub sel nädalal Pärnu loovlinnakus kaks eriilmelist kontserti.

Kolmapäeva ehk täna hilisõhtul astub publiku ette muusika- ja etenduskunstide kollektiiv MARAS ning reedel taaskasutatud materjalidest valmistatud pillidega musitseeriv Cleaning Women Soomest.

MARASe looming on inspireeritud põhjapoolsetest vanadest muusikastiilidest ja laulutraditsioonidest, nagu joigumine, luues sidemeid soome-ugri kultuuri ja tänapäevase kunsti vahel. Nende kontserdist võib oodata hüpnootilist, intuitiivset ja psühhedeelset kogemust.

MARASe kollektiivi kuulub teiste seas ka kunstinädala kuraator Marita Isobel Solberg ehk MaRa – Norra muusik, kunstnik ja loitsija, kelle esivanemate juured pärinevad paljudest põhjapoolsetest rahvastest: saami, rootsi, kveeni, karjala ja soome. Laulmise ja joiu, teadvuse ja tantsu kaudu loob Solberg ruumi, et tugevdada enese ja teiste kohalolekut. Kohalolek tähendab oma energia pühendamist inimestele, kes on saanud osaks rituaalist. MaRa kõrval astuvad MARASe koosseisus lavale Risto Puurunen, Steve Vanoni ja Tatu Rönkkö.

Kunstinädala ühe korraldaja, kunstikeskkonna NOBA.ac eestvedaja Andra Orni sõnutsi on on MARASe ülesastumine üks kunstinädala kõrghetkedest.

Norra muusik, kunstnik ja loitsija, Pärnus toimuva Kunstinädala kuraator Marita Isobel Solberg ehk MaRa astus üles performance'iga Pärnu loovlinnakus.
Norra muusik, kunstnik ja loitsija, Pärnus toimuva Kunstinädala kuraator Marita Isobel Solberg ehk MaRa astus üles performance'iga Pärnu loovlinnakus. Foto: Alar Raudoja

“Kunstinädala avapäeva performance’il juba publikule kustumatu mulje jätnud MaRa ei karda olla ehe, tema esinemises on midagi ürgselt naiselikku ja iidset. Peale visuaalse elamuse oli performance’isse kaasatud tugev lõhnaline kogemus, mis publikus küsimusi tekitas – oma kodukandist kaasa toodud lambavill lõhnas lihtsalt nii tugevalt. Mida toob kaasa kolmapäevane kontsert, selgub alles kohapeal, kindlasti tasub aga kõik oma meeled avatuna hoida,” lausus Orn.

Kunstnik ja poeet MaRa selgitas kunstinädala avaõhtul Pärnu loovlinnakus nähtud performance’ì “Minu villased unelmad” tagamaid aga järgmiselt: “Pildid rändavad minu mõtete villaste unelmate universumis, ajas, liikumises ja ruumis. See on segu vanadest lugudest, unenäolistest arusaamadest, kogemustest ja selle kaudu uute võimaluste loomisest.”

Soome alternatiivne indie-bänd Cleaning Women on oma instrumendid valmistanud ise taaskasutatud materjalidest, mis annab kollektiivi loomingule ainulaadse kõla.
Soome alternatiivne indie-bänd Cleaning Women on oma instrumendid valmistanud ise taaskasutatud materjalidest, mis annab kollektiivi loomingule ainulaadse kõla. Foto: Perttu Saksa/Kunstinädal

Helikunsti fännide heameeleks toimub Kunstinädala raames sel reedel Pärnu loovlinnakus ka Soome alternatiivse indie-bändi Cleaning Women kontsert, kes on oma kosmiliste helidega on rõõmustanud rahvusvahelist publikut üle kakskümne aasta. Bändi instrumendid on muusikud valmistanud ise taaskasutatud materjalidest, mis annab kollektiivi loomingule ainulaadse kõla.

Aastate jooksul on bänd andnud üle 600 kontserdi enam kui 20 riigis kolmel kontindendil. Välja on antud neli albumit ning loodud ja salvestatud rohkesti muusikat klassikalistele tummfilmidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles