Alanud Suveuni tähistab klaveriprofessori 80 aasta juubelit

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Pärnust pärit klaveriprofessor Arbo Valdma on taas sünnilinnas noori pianiste õpetamas.
Pärnust pärit klaveriprofessor Arbo Valdma on taas sünnilinnas noori pianiste õpetamas. Foto: Andres Adamson

Suveune festival toimub Pärnus 20. korda ja nagu ikka on selle hingeks ja keskmeks maailmahaardega mees ja Pärnu aukodanik Arbo Valdma. Sel aastal tähistab Suveuni klaverimuusikat täis nädalaga maestro 80 aasta juubelit.

Pärnust pärit ja kõikjal maailmas hinnatud klaveriprofessori juures on ülikoolikraadi omandanud üle 300 pianisti, kellest paljud on saavutanud laureaaditiitleid maailma tunnustatud konkurssidel ja on nüüd ise õppejõud ülikoolides nii Euroopas, Aasias kui Ameerikas. Õpetajatöö kõrval on Valdma andnud soolokontserte, esinenud orkestritega ja osalenud kammeransamblites kolmel kontinendil.

Meistrikursusigi on ta juhendanud kõikjal maailmas, sealhulgas kaks korda aastas oma sünnilinnas Pärnus, kus need praegugi Suveune raames toimuvad. Nagu festivalil juba tavaks, saavad kõik pedagoogika- ja klaverihuvilised tasuta jälgida pianistide meistrikursuste tunde Pärnu raekojas. Kursuslased tulevad sel aastal Pärnusse nii Saksamaalt, Austriast, Prantsusmaalt kui USAst, aga ka siitsamast Eestist: Võrumaalt, Pärnust ja Tallinnast.

Suveune raames toimuvad viis klaverikontserti ning vestlusõhtud maestroga. Lauri Sirbi juhatusel astuvad homme Pärnu kontserdimajas lavale Pärnu linnaorkester ja solistid Hiinast, Saksamaalt, Prantsusmaalt, USAst ja Eestist, aga ka juubilar ise. Kõlab Mozarti, Saint-Saënsi, Chopini, Silvestrovi ja Einaudi looming ning kontserdile eelneb avalik vestlus maestroga.

Augusti esimesel kahel õhtul toimuvad Pärnu linnakodaniku majas videopromenaadid, kus vaadatakse üheskoos muusikasaateid ETV ja Jugoslaavia televisiooni varamust ning kommentaare elavas sõnas jagab professor Valdma.

Pärnu linn on tunnustanud Arbo Valdmat Pärnu kultuuri- ja hariduselu rikastamise eest vapimärgiga. Aukodaniku nimetusega tunnustati teda märkimisväärse panuse eest Pärnu muusikaelu edendamisel ja linna tutvustamisel maailmas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles