Loodusvaatlus ⟩ Vähem putukaid ja paras temperatuur ehk ideaalne aeg matkadeks

Karl Adami
, loodusfotograaf
Copy
Helkivad ööpilved.
Helkivad ööpilved. Foto: Karl Adami

Taas kostitab august meid kõige hea-paremaga. See suvekuu on mulle alati seostunud pimedate ööde ja kasteste hommikute saabumisega. Loojangute ja pimeduse vahele jääb aina vähem hämarat aega ning nüüd on veel viimane aeg enne pilkast pimedust ja teises otsas ka enne päikesetõusu helkivaid ööpilvi jälgida. Muul ajal kui suvekuudel neid meie laiuskraadil näha pole.

Viimasel nädalal olen mitmel hämarikutunnil helkivaid ööpilvi jälginud ja minu üllatuseks on ritsikalaulu kõrval kaugustes kuulda ka mitmeid rukkirääke. Tänavu on rääkumine olnud küllaltki loid, kaootiline ja täit aimu sellest, kui palju isaslinde olla võiks, polegi ma saanud. Sellegipoolest on veel augusti esimestel päevadel häält tegevad rukkiräägud ühed hilisemad, keda olen kuulnud.

Laia maailma on teele läkitatud hulgaliselt linnunoori, kes alles tutvuvad kõigega, mida maksab ja mida ei tasu edaspidi uudistada. Aias toimetab juba praegu kümneid pisikesi lehelinde ja noored linavästrikud põikavad aeg-ajalt kasvuhoonesse, kuid enam on mind üllatanud aias hääleharjutusi teinud käblik ja kuusehekki maandunud jäälind.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles