Foto ilmutamine sarnaneb kokkamisega

Elisabeth Luik
Copy
Filmile pildistamine on taas üha populaarsem ja inimesi on hakanud huvitama ise piltide ilmutamine.
Filmile pildistamine on taas üha populaarsem ja inimesi on hakanud huvitama ise piltide ilmutamine. Foto: Elin Hein

Noorte seas kogub populaarsust filmikaameraga pildistamine ja piltide ise ilmutamine. Võhikuna tundus mulle esmapilgul, et tegemist ei ole millegi ülearu keerulisega, ja otsustasin järele proovida, miks noored selle tegevuse vastu huvi tunnevad. Osutus, et tegelikult on ühe pildi ilmutamine ajakulukam ja keerulisem, kui arvanud olin.

Fotode filmile pildistamise muudab veel põnevamaks tõik, et Pärnus leidub väga vähe neid, kes käsitsi ilmutamisega hakkama saaksid. Jüri Vlassov on üks nendest vähestest. Kuna huviliste arv on viimasel ajal jõudsalt kasvanud, on fotoäri omanikul idee korraldada sügisel vastav koolitus.

Vlassovi sõnutsi saab filmi ilmutada igal pool, mõni on selleks isegi vanaema riidekapi ümber ehitanud. Ehkki ma pole fotohuviline, näib eelmise ajastu fotograafia isegi mulle põnev. Tänapäeval suudab pea igaüks teha kristallselgeid pilte kas või taskus lebava nutiseadmega. Loomulikult on digitaalselt pildistamine mugavam ja võtab vähem aega, kuid nüüd tunnen fotograafiaga esimest korda ehedat kokkupuudet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles