Juhtkiri: Põhimõtte hind on 4000 eurot

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Neljapäevases Pärnu Postimehes võttis kunagise Raeküla raudteejaama hoone lammutamise vastu taas sõna arhitekt Kuno Raude, kes hindas Raekülas toimuvat nii: “Pärnus on lahvatanud terav konflikt avaliku ja erahuvi vahel. Põhjuseks neokapitalismi peamine tõukejõud – lõputu ahnus, mis suleb mõistlikugi mehe silmad.” Tänane Pärnu Postimees toob lugejateni fakti, et vaid päevake enne nende sõnade avaldamist ja teades, et tema seisukoht jõuab leheveergudele, saatis Raude tanklaketi Olerex omanikule aktsiaseltsile Aqua Marina kirja kompromissettepanekuga. Selle saab lühidalt kokku võtta nii: “Makske mulle 4000 eurot ja ma võtan kõik kaebused tagasi ning luban maja lammutada; kui te raha ei maksa, teen kõik endast sõltuva, et te sel krundil midagi teha ei saaks.”

Raude selgitusi, et ta püüdis vaid mingit katset teha ja Olerexi reaktsiooni näha, on raske tõsiselt võtta. Kas iga vahelevõetud pistiseküsija võib samuti oma tegevust katse tegemisega õigustada?

Kui tõesti püüda oletada, et Raude soovis vaid talle endale teada põhjustel mingit kummalist eksperimenti korraldada, siis on ju kompromissettepaneku puhul tegu sulaselge ja digiallkirjaga kinnitatud valetamisega. Valetamises ja isegi seadusrikkumises on Raude varem süüdistanud nii Olerexi kui Pärnu linnavalitsust.

Raeküla raudteejaama hoone säilimise poolt on teiste seas sõna võtnud Mark Soosaar ja selle eest on võitlusse asunud MTÜ Selts Raeküla ja MTÜ Kodanikujulgus. Nende protestid olid küll mõnes osas küsitavatel alustel ja emotsionaalsed, kuid tulnud puhtast südamest, mitte rahasoovist (vähemalt me loodame nii). Kahjuks annab Raude rahasoov sellele kodanikualgatusele halva maigu, tõestades kurioosselt arhitekti enda sõnu “tema kõrgeausus raha ruulib”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles