Nädalast jäi kõlama Ehk saavad rahu …

Raido Keskküla
, arvamustoimetaja
Copy
Vanapargi punamonumendi ja sealse sõjahaua teisaldamist on Pärnus soovitud juba pikki aastaid.
Vanapargi punamonumendi ja sealse sõjahaua teisaldamist on Pärnus soovitud juba pikki aastaid. Foto: Andres G. Adamson

Naaberriigi Venemaa alustatud julm ja halastamatu sõda Ukrainas tõi meie terava tähelepanu alla kodusel Maarjamaalgi kõrguvad punamonumendid, mis ülistavad ja põlistavad sõjaka agressorriigi võimu. Venemaa jõhkrate tegude valguses kriibivad need monumendid eriti hinge ja nende eemaldamine avalikust ruumist saab olla ainuõige. Elame siiski vabas Eestis ning meil peab olema ja ongi õigus toimetada võõra riigi ülistus- objektidega nii, nagu ise soovime ja paremaks peame.

Kurikuulus Narva tank, millest nüüd vabaneda püütakse, asub Pärnust vaadates diagonaalis üle Eesti, kuid probleeme on olnud suvepealinna kohalikus pargiski asuvast monumendist lahtisaamisega. Raskemaks tegi selle veel asjaolu, et Pärnus polnud tegu lihtsalt mälestusmärgiga, vaid sinna oli maetud kümneid inimesi. Isegi rohkem, kui arvati. Pealegi rakendus keset linna asuvale platsile seetõttu sõjahaudade kaitse.

Kohalik linnavõim on soovinud mainitud punamonumendist vabaneda aastaid, ammu enne Ukraina sõda, kuid seni polnud see õnnestunud. Nüüd, kui riik võttis viimaks ise initsiatiivi, käis see kärmelt. Säilmed kaevati üles ja viiakse nende õigesse kohta –​ kalmistule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles