Loodusvaatlus ⟩ Kuumalaine tabas lõikuskuul

Karl Adami
, loodusfotograaf
Copy
Rohetäpikud ohakatel.
Rohetäpikud ohakatel. Foto: Karl Adami

Köögiaknast kiigates hakkas põõsa varjus silma küljeli musträstas, kes aknale koputuse järel püsti kargas ja palaval hommikul lõõtsutades järgmist varjualust otsima asus. Lämbete ilmade kiuste on linnud liikvel, kuigi paljud neist puude-põõsaste varjus. 15. august, rukkimaarjapäev, oli kuiv ja soe ning mõnes Eesti nurgas on arvatud, et see võiks tuua kaasa soojapoolse sügise. Kuusekäbide rohkustki on peetud mõnusa kuiva sügise märgiks.

Lõikuskuu kuumalaine kestab veel mõnda aega ja põldudel kuldavat vilja silmas pidades, mida toimekalt nii hommikul kui veel õhtulgi lõigatakse, on see igati tervitatav. Kel mahti, tasub peale põldudel vuravate kombainide-veokite silmad lahti hoida linnumaailma suhteski.

Nimelt tunnevad röövlinnud, muu hulgas väike-konnakotkad, tihtipeale huvi selle vastu, mis niitmiste või viljakoristamise järel päevavalgele tuleb. Kuigi enamik röövlinde on inimpelglikud, on sageli lihtne nokatäis see, mille nimel neil tuleb mõneks viivuks põllumasinate ja inimeste puhul silm kinni pigistada. Kabiinides istuvad põllumehed võivad siis röövlindudega suisa mõne meetri pealt tõtt vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles