Lugeja kiri ⟩ Pärnu vajab korralikku väliujulat

Mart Lensment
Copy
Linnakodaniku arvates tasuks Pärnu jõele rajada üks korralik väliujula, sest paarist sillajupikesest jääb palaval suvepäeval suure huviliste hulga tõttu tihti väheks.
Linnakodaniku arvates tasuks Pärnu jõele rajada üks korralik väliujula, sest paarist sillajupikesest jääb palaval suvepäeval suure huviliste hulga tõttu tihti väheks. Foto: Elin Hein

Pärnu on peale kõige muu jõgede linn. Jões on mõnus ujuda. Vesi on pehme, kiiresti vahetuv, puhas. Erinevalt merest saab jõkke hüpata.

Järjest troopilisemaks muutuvad suved ja vajadus ennast tihti vette kasta toovad aga esile ühe ajatu puuduse. Nimelt pole Pärnu linnas ikka veel korralikku väliujulat!

Ainukene n-ö väliujula, mida reklaamib näiteks Visit Pärnu lehekülg, on Räämal, sõudeklubi kõrval. Iseenesest superkoht. Lõunasse avatud, auväärse veespordikeskuse külje all. Haakub Jaansoni rajaga ja muutub kunagi valmiva uue silla kaudu lihtsasti juurdepääsetavaks ka vastaskalda linnaelanikele. Jõe põhjareljeef sobib nii lastebasseini kui ujulaosa jaoks.

Paraku seondub nimi “Rääma” õnnetul moel ujumiskoha taseme ja väljanägemisega. Paar sillajupikest on palavatel suvepäevadel tihti ülerahvastatud. Kolmas sillaharu hulbib tarbetult kalda ääres põlvini vees. Ropu krokodillina läbib kogu randa ajast ja arust rohmakas kaldakindlustus. Meenub üks teine riik ja teine aeg.

Vaatamata kilomeetrite pikkusele hästi juurdepääsetavale kaldale on organiseeritud ujumisvõimalused Eesti suurimas jões meie kodulinnas nirud. Tagasihoidlik sillata ujumiskoht Veteranide pargis ja Raekülas tankla taga on vähe. Sauga jõgi näib vaid veesõidukitele kuuluvat.

Tänu Jaansoni rajale on Pärnu avanenud jõele ja jõgi Pärnule. Atraktiivne väliujula teeks selle suhte veel palju soojemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles