30 aastat uue kunsti muuseumi kui üks suur improvisatsioon

Tiiu Leis
Copy
Ideaalis kuuluks muuseum Mark Soosaare ettekujutuses hoopis linnale. Linn peaks otsustama, mida ta soovib. Praegu pesitseb muuseum Iseseisvusväljaku äärses kunagises pangamajas.
Ideaalis kuuluks muuseum Mark Soosaare ettekujutuses hoopis linnale. Linn peaks otsustama, mida ta soovib. Praegu pesitseb muuseum Iseseisvusväljaku äärses kunagises pangamajas. Foto: Urmas Luik

“Latt on nii kõrgel, et järgmisel aastal on raske seda hoida, kuid alt ei taha ka pugeda,” tõdes uue kunsti muuseumi (UKM) juht Mark Soosaar, vihjates ühtlasi asutuse tulevikule, sest kui pole kindel, kas samas majas saab jätkata, satub kahtluse alla siia näituste saaminegi.

Selle aasta tipud UKMis olid kahtlemata maailmanimed Rafal Olbinski, Šarunas Sauka ja Odd Nerdrum.

Soosaare jutu järgi on muuseumi käigushoidmine läbi aegade olnud üks suur improvisatsioon, kus kunagi pole midagi kindlat ja asjad juhtuvad tänu isiklikele suhetele. Nii ka praegu, kui muuseumil ja selle ruumide Rüütli 40a omanikul on käsil linnaga uue rendilepingu sõlmimine.

Pärnu abilinnapea Irina Talviste väitel on valdavas osas juba kokku lepitud. Täpsustamist vajavad aga punktid, mille kohaselt peaks Soosaare soovil muuseumisse lõpuks tulema invalift ja tualetidki, “et ei peaks külalisi bussijaama pissile saatma”.

Kui aga alumisele korrusele pubi peaks ehitatama, võiks sinna Soosaare arvates ka väärtfilmide projektori püsti panna ja kunagisi panganõustajate kabiine õpitubadena kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles