Kätlin Joala Põlevkivi ja gaas on ajutine, mitte jääv lahendus (3)

Kätlin Joala
, TalTechi doktorant (Eesti 200)
Copy
Enefit Power toodab elektrit põlevkivielektrijaamades.
Enefit Power toodab elektrit põlevkivielektrijaamades. Foto: Ilja Smirnov

Ligemale aasta oleme lugenud uudised, et nii kõrgeid elektrihindu pole Eestis enne nähtud. Tõepoolest, juba mullu detsembris makstud 1000 eurot MWh eest oli viis korda kõrgem elektrihind kui sellele eelnenud aasta keskmine. Äsja nägime juba 4000 eurot MWh maksvat elektrit. Pole oluline, kas näed pooltühja või pooltäis klaasi, see lööb tarbija jalust ja mõjutab meid kõiki. Paljud inimesed, sh ettevõtted, ei pruugi sellele survele vastu pidada. Mis läks valesti? Millised lahendused toetavad Eesti pikka plaani?

Eestis on elektridefitsiit ja meie tarbimisjagu elektrijaamu on mingil põhjusel kogu aeg rivist väljas. Seda teati aastaid, kuid ükski viimastest ega praegunegi valitsus ei ole Eesti elektritootmise suurendamiseks teinud vajalikke otsuseid. Ammu oli teada, et kahest Soomega ühenduses olevast Estlinkist – 1000 MW – jääb Eestile väheks. Uusi tuuleparke ei ole hoolimata sellest juurde ehitatud, kuigi just tuul toodaks kõige odavamat elektrit. Põhjus on lihtne: oldi põlevkivi usku.

Tuulest ja päikesest ei tahetud midagi kuulda, kuigi põlevkivist elektri tootmine saastab õhku, ehk mõjub laastavalt nii inimeste kui meie planeedi tervisele, ja on CO2 kvootide hinna tõttu väga kallis.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles