Pärnu kalmistute kord ei luba surnutel puuks kasvada

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Enne puumatuse korraldamist on oluline end kurssi viia, kuhu seda matta tohib.
Enne puumatuse korraldamist on oluline end kurssi viia, kuhu seda matta tohib. Foto: Urmas Luik

Matuse korraldamine tuleb lähedastele enamasti ootamatult ja sageli pole sellega varasemat kokkupuudet. Kui veel mõnikümmend aastat tagasi toimusid vaid kirstumatused, on tänapäeval valikus tuhastamine, mis omakorda on võimalik teha puumatusena. Viimase puhul tuleb omastel arvestada, et surnuaeda sellist urni Pärnu kalmistutel kehtivate nõuete tõttu matta ei saa.

Pealinna matusebüroo Memoris pakub omastele lahkunu tuhka biolagunevas istutuspotis, milles mullapall ja tellija valikul noor puuistik: mänd, pihlakas, kask, tamm või elupuu. Puu kasvades ja juurestiku arenedes seguneb tuhk aja möödudes mullaga.

“Puu-urni võib matta, kuhu lähedased soovivad. Koduaeda, kalmistule või loodusse, kuhu ei tule uusarendust,” seisab matusebüroo MT Memoris klienditeenindaja kirjas. Ühtlasi viidatakse, et kalmistute seadus näeb ette, et taime maksimumkõrgus on piiratud.

“Nõuded on kalmistutel väga erinevad,” soovitas Memoris OÜ asutaja Tarko Tuisk enne urni tellimist kalmistu nõuetega tutvuda ja rõhutas, et kliente enamasti sel teemal ka nõustatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles